Председателят на Управителния съвет на Пътната агенция Апостол Минчев обяви, че подкрепя идеята за строителството на магистрала "Рила", която да свързва автомагистралите "Струма", "Тракия" и "Хемус".

Според Минчев това ще позволи да се изведе трафикът извън София.

"Тя е добра не само защото е далечен обход на София и по този начин се избягва трафикът в и около София, тя е добра и от гледна точка на свързаност. Тя би помогнала много и за Югозападна България за това да бъде развита икономическата инициатива на региона. Това е нещо, което категорично е необходимо на България", каза Апостол Минчев.

По-рано днес неправителствени организации, представители на бизнеса, на изпълнителната и местната власти предложиха на правителството и партиите да започне подготовката и изграждането на магистрала "Рила". Това съобщи Петър Мутафчиев, председател на Форума за балкански транспорт и инфраструктура.

Мутафчиев изрази надежда проектът да бъде реализиран в периода 2021 - 2027 г. Проектът за магистрала "Рила" е с над десетгодишна история и първоначално е бил известен като южен обход на София.

Според Мутафчиев с осъществяването на проекта ще се постигне свързаност между магистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма", преминавайки край Дупница и Самоков, и ще даде възможност да не се концентрира транзитният трафик през столицата.

Мутафчиев напомни, че тази магистрала е част от коридор номер 8 и връзката с Република Северна Македония и Албания.