Около 75 процента от строителството на автомагистрала "Струма" при тунел Железница е изпълнено. Проектът АМ "Струма" - Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел "Железница" се реализира с финансиране от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020.

Изграждането на горното строене на 15 000-тонния мост ще приключи в средата на август. Съоръжението се изгражда по една от най-сложните технологии в строителството на този тип конструкции, за да се гарантира здравина и устойчивост. Обектът е проектиран с две независими части с дължина 560 м и 510 м, а габаритът е 29.5 м. Остават последни дни до приключване на дейностите по дясното платно за движение.

След като беше изградена най-външната конструкция на тунел "Железница", която е закрепена към скалния масив, в момента се поставя вторичната облицовка. Работи се едновременно от четирите страни на двете тръби. Полагат се хидроизолация, електропроводи и отводнителна система. Предстои изграждане на резервоари с вода от двете страни на тунела, които ще служат при евентуални пожари и инциденти.

Съоръжението ще разполага със системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, управление на трафика, аварийни SOS кабини, аудио и радио оповестяване и електронна система за контрол на достъпа.

Строителните дейности започнаха през октомври 2019 г. и на обекта се работи без прекъсване.

*съдържание на МТИТС