Инцидентът е станал около 11.10 часа. Във Второ Районно управление на МВР-Бургас е получено съобщение за възникнал пожар в един от корпусите на сградата на ВХТУ, разположена в комплекс “Славейков”.
Изпратени са били два противопожарни автомобила с осем огнеборци и екипи на “Спешна медицинска помощ”, които установили, че пожарът е възникнал вследствие на строително-ремонтни дейности, от искра от оксижен при рязане на входна метална врата. 
В бургаската болница са откарани осем души, които след преглед по тяхно желание са освободени за домашно лечение, съобщи д-р Ниго Топозян, завеждащ спешното отделение.
Трима от пострадалите са били с по-сериозно обгазяване, но са успели да се предпазят, тъй като са химици и са имали необходимите предпазни средства - маски от мокри платове, предаде Дарик. На обгазените е предложено да останат за 24-часово наблюдение в болницата, но те са отказали, допълниха от здравното заведение.
Пожарът е потушен за 16 минути, като стойността на нанесените от него материални щети се установяват от служители на Второ РУ на МВР–Бургас.
По-късно се разбра, че неспазването на правилата за безопасност от страна на работниците, наети от старозагорска фирма за дограма, е причина за пожара.