Рано тази сутрин река Бистрица излезе от коритото си и остави много населени места в Кюстендилски регион без комуникационни връзки. Административната сграда на ВЕЦ „Гърляно” е почти разрушена от прелялата река. Има паднал железен стълб, втори е подкопан и е на път също да падне. Реката е излязла от коритото си през цялото кюстендилско село Гърляно. Достигнала е и до дворове на къщи. Придошлите води на Бистрица откъснаха и път край друго кюстендилското село. Водата е отнесла и моста при село Ръсово.
Спасителите са на място и се предупреждават се хората. Ще бъдат изпратени специалисти от ЧЕЗ, защото има рухнали електропроводи. 26 села в Община Кюстендил останаха без електричество заради авария, съобщи дежурният от ЧЕЗ. По отстраняване на авариите работят екипи, но възстановяването на електропреносните мрежи зависи преди всичко от ситуацията на пътната мрежа.
„Опасявам се, че водопроводната мрежа може да бъде засегната”, каза кметът на Кюстендил. Той изтъкна, че през последните два дни вали обилно. В планината дъждът не е спирал. Отнесени са пътища. Административни сгради на ВЕЦ-ове са застрашени. Продължават спасителни и възстановителни работи, каза още  Паунов.
Преустановено е движението по пътя Кюстендил – ГКПП-Гюешево, съобщи Лора Любенова - говорител на „Гранична полиция”. Към 10,30 ч мостът, който се намира в тази отсечка в с. Гърляно е бил подкопан поради силния валеж и увеличаването на нивото на река Бистрица. Половината от пътното платно на моста е пропаднало. Движението е преустановено и в двете посоки, тъй като има опасност от срутване на целия мост. Това е основният път, който води към ГКПП – Гюешево. Не е ясно за колко време трасето ще бъде затворено.
За Македония може да се ползват ГКПП-Станке Лисичково и ГКПП-Златарево в област Благоевград. Образували са се километрични колони от моторни превозни средства и в двете посоки. Има автобуси и коли с чужда регистрация, ТИР-ове леки коли.
Еднотонни циментови блокове бяха докарани край кюстендилското село Гърляно. С тежкотоварни машини с подемни кранове те ще бъдат пуснати в реката, за да спрат подкопаването на пътното платно. Повече от 10 самосвала, натоварени със земя и инертни материали, са в критичния участък, инертният материал също ще бъде изсипан до подкопания път. Още от околовръстния път на град Кюстендил пътни полицаи предупреждават водачите на ТИР-ове, че пътят за ГКПП-Гюешево е затворен.
Вече е предприето и обхождане на опасните участъци по поречието на река Бистрица. Проверяват се както участъците във високопланинските села, така и равнинните райони. В Долно село е евакуиран един човек, който е бил блокиран в дома си от придошлите води на реката.
Дъждът потопи и Дупница. Улица „Тютюнева долина” в града се превърна в река от проливния дъжд, предаде радио “Фокус”-Пирин. Улицата е една от артериите, които водят към ж.п. и автогарата в града. Минаването по нея е почти невъзможно. По останалите улици, сред които и главните артерии на града, също се стичат големи количества вода.
Прекъснат е достъпът до някои села в Огражден планина, съобщи кметът на село Струмешница Никола Въчков. Той уточни, че проливният дъжд, който вали цяла нощ и не спира, е изровил пътя за високопланинските населени места. Положението, по думите на кмета, е неконтролируемо, пътят е стръмен и пороищата са образували дълбоки коловози. Огромна водна маса се стича по деретата на планината, значително се покачи и нивото на река Струмешница. Хората са обезпокоени от евентуалното й преливане.
Във Варна пък заради поройните дъждове скат на крайбрежната алея,  висок около 25 метра се срина днес, съобщи БГНЕС.  Няма пострадали. На мястото се очакват екипи на Гражданска защита.