Премиерът Бойко Борисов наблюдава учението "Ответен удар - 2019 г." на учебния полигон "Ново село" заедно с военния министър Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Формированията, участващи в тактическото учение с бойни стрелби "Strike back 2019", демонстрираха способностите си, показвайки контраатака за възстановяване целостта на отбраната и операция по прочистване на населен пункт. В учението участваха над 800 военнослужещи от въоръжените сили на България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ. Показани бяха и основни образци техника на участващите нации.

Военният министър Красимир Каракачанов придружи премиера

Снимка: Министерски съвет

"Като придобием новите изтребители, ще пазим въздушното пространство и на Северна Македония", коментира пред журналисти Борисов по повод преговорите за закупуване на военни самолети. Преговорите със САЩ за 8 F-16 вече са в напреднала фаза.

На въпрос кое в наблюдаваното учение го е впечатлило най-много, той отговори, че него нещо трудно може да го впечатли, защото е участвал в стотици такива занятия.

Снимка: Министерски съвет

Вижте още снимки >>

"Даже на колегата му казах, че има доста да коригират в стрелбата", добави премиерът, цитиран от "Фокус".

След което продължи:

"Първо, много бих искал тези, които ни критикуват, че имаме българо-американска база в "Ново село", да видят какво прекрасно съоръжение е. Второ, днес тук участват и колегите от Гърция, Албания, Северна Македония, САЩ - така ще се извъртят всички. В България всички идват на учения - другите държави ги прескачат, но в България абсолютно всички идват. Имаме надеждна техника, която модернизираме. А и с колегата Зоран Заев говорихме миналата седмица - живот и здраве, сега, като придобием новите изтребители, ще пазим въздушното пространство и на Северна Македония".

Той изтъкна, че това ще е добре и за тях, и за нас.

"Защото така или иначе тези самолети не могат да завият толкова близо и ходят над Северна Македония. Така че тези учения ни дават бойно другарство. Всички ни знаят в света, че продължават цяло лято занятията тука. Над 5000 американски военнослужещи минават и се обучават. И не случайно на 6 май толкова се радват хората на военната техника. И сега продължаваме да окомплектоваме това, което през годините е разрушено. Продължаваме да си модернизираме танковете, да ги ремонтираме, казармите. Проектите вървят", каза още Бойко Борисов. 

През цялото време участието на премиера беше показвано на живо в профила му във Фейсбук, както и всички негови публични прояви напоследък. В случая бяха пуснати четири видеа:

Военната техника е необходима не за парадите, а за обучение на личния състав, коментира пък министърът на отбраната.

"В последните няколко години отделихме толкова средства за армията, колкото не са отделяни с десетилетия. Но тъй като по една или друга причина се говори само за самолети, аз обърнах внимание на това, което се прави и за пехотата - 13 танка се ремонтират, всяка година има план за възстановяването им, има и други проекти. И всичко това струва пари", посочи Красимир Каракачанов.

Той заяви, че без пари техниката не може да бъде изваждана.

"А тази техника е необходима не за парадите, а за това, личният състав да се обучава, да бъде боеспособен и ако се наложи, да изпълнява своите задължения - да защитава България и да го направи ефективно", коментира още вицепремиерът.

Той благодари на премиера, че две години не е отказвал нищо от това, което му е било поискано за армията.

На въпрос как ще отговори на нападките на лидера на "Атака" Волен Сидеров, Каракачанов заяви, че ще го вземе войник.

"Да дойде на обучение и тогава ще говорим", коментира той.