Правителството одобри сделката за покупка на осем нови изтребителя F-16 от САЩ. Това са 6 едноместни и 2 двуместни самолета. Цената е 1,256 млрд. долара. Целта ни е тя да падне още, ако САЩ получат одобрение на конгреса да поемат 60 млн. долара от нея.

Изтребителите ще бъдат доставени поетапно до 2023 година. Като част от сделката, в България ще бъдат построени заводи за ремонти на възли за самолети. Ще има и помощ от САЩ за разработка на дронове.

Критиците на сделка, най-отявлен от които е президентът Румен Радев, настояват, че договореният пакет орязва възможностите на американския самолет.

Сложната процедура по закупуването, технически елементи, изискващи експертно ниво на знания, както и многобройните детайли по договора, които все още не са известни публично, правят въпроса изключително сложен за оценяване от обикновените хора. Въпреки това темата е основна в обществената дискусия, както мненията по нея се простират между двете крайности - от пълно отрицание до безрезервно одобрение.