"Тези консултации вървят по всичките позиции, за да може тези, които бъдат предложени, да бъдат одобрени. Действително е сложно. Знам трите имена, които ще предложи Туск от него, но е глупаво да се каже на този етап".  Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел относно предстоящите предложения за наследник на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Според Борисов всяко изказване в тази посока в момента е грешка, неправилно, прибързано, бъбриво. Той бе категоричен, че първият вариант на ЕНП е за Манфред Вебер. Пък след това ще видим какво ще се случи. Снощи говорих и с Мишел Барние, убеждаваше ме, че бил много добър кандидат. ЕНП спечели европейските избори и ние стоим зад номинацията на нашия кандидат Манфред Вебер за председател на Европейската комисия. Консултациите вървят за всички европейски постове, за да може в този разнороден парламент да бъдат избрани най-добрите. Надали ще се договорим тази вечер с другите правителствени ръководители, но консултациите продължават, каза Борисов.

Мария Неделчева /Габриел/ ще е български комисар, тя е прекрасен такъв, в пряк двубой с г-жа Йончева победи. Този пост, който заема, е най-модерен и най-хубав. В отговор на въпрос какво е искал Мишел Барние от него, министър-председателят заяви, че няма да коментира.

ТЕЦ-Варна не застрашава сигурността на страната. Има водноелектрически централи, трите в маришкия байсейн, АЕЦ работи на пълна мощност. Но е интересно името на собственика, затова се говори толкова, коментира Борисов.

Относно субсидиите той заяви: "Не мога да разбера защо продължават дискусиите и вече започва да ми се вижда нахално. Когато бях в "Шоуто на Слави", поех агажимент да внеса предложението за намаляване на партийните субсидии пак и го направих. Но бой по ГЕРБ от сутрин до вечер.

Преди две години цялата кампания на президента мина под искането за субсидия от 1 лев на глас.

Сега ще решим въпроса със субсидиите, защото народът така го поиска. Това съм го възложил и на Горанов, казал съм и на Дариткова, да види че не е лесно да си Цветанов, че когато нещо се обявява и се говори и с опозицията, след това ще минеш през тези, които ни подкрепят и тези, с които сме в коалиция, да им разкажеш за какво става въпрос, отбеляза той по повод разговорите на управляващите с ДПС за партийните субсидии.

Ще обсъдим нещата и на коалиционен съвет. Държа да поднеса извинения на коалиционните партньори, ако с тях не е обсъден въпросът. Защото за детски градини, за подобни неща, те много пъти са настоявали, подчерта Борисов.

Казват, че не им достигат субсидии. Добре, има и американски модел. Ние поддържаме това, което гласуваха 2,5 млн. души. Затова съм посочил 1 лев. На когото не му стигат парите, може по най-прозрачния начин да посочи фирма "Х" или милионер от Щатите дарява толкова пари. И това става пред цяла България, добави той.

Много предложения има за даване на пари, но на нас ни предстоят няколко големи харча, с които да повишим нивото на сигурност, заяви той.

Така че - поднасяме извиненията, макар че бях казал и на Дариткова, и на Горанов да ги обиколят и да им кажат, но спираме дотук. Ще проведем Коалиционен съвет и когато имаме решение, ако има и други желаещи или верни решения, разбира се, добре дошли са, обобщи премиерът.

Каракачанов, с когото в последните дни сме по няколко часа на ден заедно, ако имаше нещо против, можеше да ми каже, отбеляза премиерът.

Какво имам аз общо с оставката на Нинова, като тя си я написа сама?! Самата тя заяви "бизнесмените да си затворят портфейлите си", е сега да си ги отворят". "Нинова призова банкерите в БСП да затворят портфейлите си. Сега могат да ги оставят отворени и да посочат кой колко пари е внесал в БСП. Един бизнесмен 10 милиона, друг 5 милиона и да си ги узаконят", заяви Борисов. 

Борисов подчерта, че при даренията отново Сметната палата и други органи ще проверяват и всичко ще бъде прозрачно.

"И аз нямам доверие на приближените си. Аз се разделих с най-близкия си Цветан Цветанов. Семейство нямам, за съжаление. Цветанов ми беше най-близкият. И сега ми липсва, но се разделих", заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос дали министърът на отбраната е мотивиран да работи, след като нямал доверие на сътрудниците си. Мисля, че ние с Каракачанов си имаме доверие. Лично настоях да подкрепят ремонта на Су-25, каза Борисов. На репликата: "Да има и за руснаците, и за американците", той поясни: "Едното (осемте американските изтребителя Ф-16, които се каним да купим - б.р.) е 2,2 млрд. лева, другото - 40 млн."

С изказването си премиерът за първи път посочи конкретна цена за изтребителите след постъпилата преди няколко дни оферта от САЩ. Досега цената варираше между исканите от американска страна $1.6 млрд. (2.77 млрд. лв.) и готовността на военния министър Красимир Каракачанов да отпусне не повече от 2 млрд. лева. 

Относно ситуацията на Балканите премиерът Борисов каза, че никак не е добро дрънкането на оръжията - от една страна конфликтът Турция-Гърция-Кипър, от друга Косово-Сърбия, отзад е Крим.

Според министър-председателя Северна Македония има много неща да поправи, за да бъде приета в Европейския съюз.