Русия публикува списък с 59 западни компании, които могат да бъдат национализирани в отговор на вълната от изтегляне на европейски и американски компании от страната след инвазията в Украйна, съобщава френската телевизия Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV).

Преди няколко дни партията на Владимир Путин "Единна Русия" поиска да бъдат национализирани компаниите, спрели дейност в Русия.

В. "Известия" посочва, че организацията Обществена потребителска инициатива е изпратила до правителството и Главната прокуратура списък с чуждестранни компании, които се предлага да бъдат национализирани в перспектива. Става въпрос за такива, които са обявили изтеглянето си от руския пазар.

Според изданието списъкът включва 59 компании, обявили прекратяване на дейността си в Русия, без да предоставят гаранции на потребителите. В него са включени "Фолксваген" (Volkswagen), "Епъл" (Apple), ИКЕА (IKEA), "Майкрософт" (Microsoft), Ай Би Ем (IBM), "Шел" (Shell), "Макдоналдс" (McDonald's), "Порше" (Porsche), "Тойота" (Toyota), Ейч енд Ем (H&M) и др.

Бе Еф Ем Те Ве обръща внимание на въпросите, които биха могли да възникнат по отношение на ефектите от такава национализация за компании, които притежават само складове или франчайзи в страната, като ИКЕА например, или за автомобилостроители, които нямат заводи там, а само автокъщи.

"Ефектът от една национализация на предприятия, базирани в Русия, ще се усети главно върху дейността, тъй като ще има прекъсване на снабдяването", изтъква във в. "Кроа" Филип Мете, корпоративен адвокат от кантората "Брайън Кейв Лайтън Пейснър" (Bryan Cave Leighton Paisner). Според него самият ефект ще бъде по-голям, отколкото загубата на активи.

По-рано днес равителството на Русия определи списъка със забранени стоки за износ до края на 2022 година. Мярката се предприема за стабилизиране на руския пазар, се подчертава в съобщението. Решението е взето в изпълнение на президентския указ на Владимир Путин отпреди два дни - за въвеждане на специални икономически мерки във външноикономическата дейност заради санкциите, които наложи Западът над страната в отговор на руската инвазия в Украйна.

Износът на стоките се прекратява за всички страни, с изключение на тези, които влизат в Евразийския икономически съюз, Абхазия и Южна Осетия.

В забранителния за експорт списък влиза технологично, телекомуникационно, медицинско оборудване, както и автомобили и други транспортни средства, селскостопанска техника, електрическа апаратура - общо над 200 стоки, в това число локомотиви, вагони, контейнери, турбини, металообработващи машини и такива за обработка на камък.

Изброяват се още монитори, проектори, пултове и панели, се посочва още в съобщението. Според указа на Путин забраната не се отнася до внос и износ на стоки за лично ползване.

"Голдман Сакс" е първата голяма банка от Уолстрийт, която напуска Русия

"Голдман Сакс" (Goldman Sachs) обяви, че закрива операциите си в Русия и така става първата голяма банка от Уолстрийт, която напуска страната след нахлуването на Москва в Украйна, предадоха световните агенции.

Оперирането в Русия става все по-трудно за западните финансови институции поради международните санкции срещу Москва и банките преценяват дали да останат или да напуснат, отбелязва Ройтерс.

Европейските банки са с най-силни експозиции в страната, но и американските имат значително участие, възлизащо на общо 14,7 милиарда долара, според данните на Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements).

"Голдман Сакс" прекратява бизнеса си в Русия в съответствие с регулаторните и лицензионни изисквания", се казва в изявление на банката, изпратено по имейл до Ройтерс.

"Фокусирани сме върху подкрепата на нашите клиенти по целия свят при управлението или приключването на вече съществуващи задължения и осигуряване на благосъстоянието на нашите сътрудници", посочва "Голдман Сакс", цитирана от ДПА.

Банката работи в Русия от 1998 г. и има офис в Москва.

В годишният си отчет по-рано банката съобщи, че има кредитна експозиция към Русия от 650 милиона долара.

Акциите на "Голдман Сакс" поевтиняха с 1,5 процента до 328,58 долара в началото на днешната търговска сесия. От началото на годината те са изгубили 12,8 процента от стойността си.

Друга американска компания - звукозаписната "Уорнър мюзик" (Warner Music), преустанови цялата си дейност в Руската федерация, съобщи междувременно списание "Върайъти".

"Компанията "Уорнър мюзик" спира операциите си в Русия, включително инвестициите и разработването на проекти, рекламни и маркетингови дейности, както и производството на всички физически продукти", се казва в изявление на компанията.

"Ще продължим да изпълняваме задълженията си към нашите служители, артисти и автори на песни, докато ситуацията се развива. Оставаме ангажирани да подкрепяме усилията за хуманитарна помощ в региона", се казва още в изявлението.

Японската корпорация "Джапан табако" (Japan Tobacco), един от най-големите производители на цигари в света, прекратява новите инвестиции на руския пазар. Това се казва в изявление, публикувано на сайта на корпорацията и цитирано от ТАСС.

"Преустановяваме всички нови инвестиции, както и маркетингови дейности в Русия", се посочва в изявлението на "Джапан табако". "Докато бизнес средата и геополитическата ситуация значително не се подобрят, не можем да изключим възможността за спиране на всички производствени дейности в страната", допълват от японската компания.