Руската страна иска до края на годината България да представи вариант за рестарт на проекта АЕЦ Белене, съобщи Канал 3, който се позовава на достоверен източник в Сочи, без да го назовава. Не случайно в руската делегация е генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов.

Българският президент Румен Радев провежда своята дългоочаквана среща с руския си колега Владимир Путин.

Прави впечатление и делегацията за срещата. Владимир Путин е с министъра си по енергетика Александър Новак и с този на търговията и промишлеността Денис Мантуров. Румен Радев влиза на срещата с шефа на кабинета си Иво Христов, главния секретар Димитър Стоянов и секретаря си по външна политика Атанас Кръстин, който очаква да получи агреман за посланик в Москва. От българска страна министри в делегацията няма.

 Точка 4 от дневния ред, с който се сдоби пратеникът на Канал 3 Миляна Велева, засяга и интереса ни към "Турски поток":

 "Правителството на България проявява интерес към проекта за прокарването на газопровода от Русия към Турция "Турски поток". "Газпром" и Министерството на енергетиката на България проучват възможността за разширяването на българската газопреносна система от границата с Турция до границата със Сърбия и при необходимост - до други съседни държави".

 Припомня се, че енергетиката е ключов отрасъл за взаимните връзки, като 75% от износа на Русия в България са енергийни ресурси. Русия е единствен доставчик на газ в България, като всяка година доставя 3 милиарда куб. м (от 1974 г.), като доставките вървят по три разклонения на газопровода Тираспол - Измаил.