Междуведомствената работна група за "Топлофикация София" е обсъдила идеята общинското дружество да стане отново държавно като едно от възможните решения да бъдат намалени дълговете му към "Булгаргаз". Официално предложение обаче Столичният общински съвет не е получил, обяви председателят на съвета Георги Георгиев пред БНР.

"За нас най-важно е хората да получат услугите на "Топлофикация", на първо място, да бъдат гарантирани, за да са спокойни за зимата. Не по-маловажно е, това да бъде на поносими цени, на цени, на които хората могат да си позволят, понастоящем нямаме предложения официални за промяна на собствеността. Очакваме, такъв беше и моят апел в края на срещата, конкретни разчети, предложения как и дали да се върви в тази посока, и какво всъщност ще се промени, ако това стане. Защото проблемът в случая е не кой е собственикът на "Топлофикация", а колко струва парното на хората", каза председателят на Столичния общински съвет пред БНР.

В идеята за одържавяване на "Топлофикация София" независимият общински съветник Борис Бонев видя опит проблемите на дружеството да бъдат прехвърлени на всички български граждани.

"От повече от 20 години се знае какви мерки трябва да се предприемат, за да бъде спасена "Топлофикация", но управляващите в София не си мръднаха пръстите за това. И сега е повече от очевидно, че решението им е просто да се отърват от "Топлофикация", с което всички българи от Видин до Резово сега да платят над двата милиарда натрупани задължения на "Топлофикация". Това за мен е абсолютно неправилно и показва всъщност невъзможността да се управляват големите, а и малките процеси в София", коментира Бонев.

Днес се проведе първата среща на междуведомствената работна група, която има за цел да намери варианти за оздравяването на "Топлофикация София" ЕАД.

Представители на Председателския съвет към СОС, начело с председателя на съвета Георги Георгиев, зам.-председателя Борислав Иванов, лидерите на политическите групи в съвета ГЕРБ, БСП и ДБ - Диян Стаматов, Иван Таков и Грети Стефанова, както и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов са разговаряли със служебния министър на енергетиката Росен Христов и представители на БЕХ за необходимостта от съвместни действия между държавата и общината за излизане от кризисното състояние на дружеството, вследствие рекордно повишените цени на природния газ и натрупващия се всеки месец дефицит, съобщиха от Столичния общински съвет (СОС).

Министър Христов е запознал представителите на СОС с това как ще продължи нормалното функциониране на най-голямото топлоенергийно дружество в страната.

Председателят на СОС Георги Георгиев е коментирал, че очаква конкретни ангажименти от страна на държавата за осигуряване на необходимия природен газ, но и полагане на усилия цената на топлинната енергия да не е в ущърб на над един милион софиянци, които са ползватели на услугите на "Топлофикация-София".

На срещата бе потвърдено, че Министерството на енергетиката възприема подхода на Столичната община за модернизация на дружеството чрез привличане на външен инвеститор и изграждане на нови мощности, се посочва в съобщението.

В сряда стана известно, че по настояване на Столичната община работна група с членове на Министерството на енергетиката, Българския енергиен холдинг, "Топлофикация-София" и СОС ще търси варианти за оздравяването на топлинното дружество, пише още в съобщението от Столичния общински съвет.