Продажбата на сградата на БДЖ, паметник на културата, изглежда е сделка с предизвестен край. За какво става въпрос.

Обявата за търга е от 2 юни - дни, след като ръководството на компанията заяви, че няма да бъдат разпродавани активи заради запорирани сметки на "БДЖ - Пътнически превози" от кредитори. А кредитори са пет чужди банки.

Те нямат интерес към собственост на сградата като такава. Кредиторите си търсят парите от Втория облигационен заем, който е взет от БДЖ през 2007-а за ремонт на вагони и покриване на стари задължения в размер на 120 млн. евро. Преди около 5-6 година БДЖ спира да плаща и дружеството е осъдено. Магистратите в Лондон налагат наказателна лихва от 8% върху остатъка.

Това означава около 15 млн. лева наказателна лихва на година, а БДЖ погасява и по 20-30 млн. лева главница. Само като наказателна лихва до момента са платени близо 100 млн. лева.

Сега идва ред и на активите, които са заложени по кредита. Така се стига до продажбата на сградата от Частен съдебен изпълнител. Най-лошото е, че новите мотриси "Сименс" също са част от активите по кредита. Ще видим каква ще е тяхната съдба.

Реално сградата има двама собственика - БДЖ и НКЖИ. Сега, когато говорим за търг, организиран от кредитори, става въпрос за ½ идеална част (б.а. - над 2000 квадрата застроена площ), колкото притежава БДЖ. Другата половина е собственост на НКЖИ.

ЧСИ е обявило търг с минимална цена 7,3 млн. лева за тази ½ част от собствеността, която е БДЖ. За да се разчистят сметките към чуждите банки.

Много е вероятно в най-скоро време НКЖИ също да реши да продаде своята част от сградата. Може би за сума, близка до тази, която искат сега кредиторите на БДЖ. Така в един момент ще се окаже, че за около 15 млн. лева някой може да си купи страхотен актив в самия център на София.

Според брокери, след като направихме справка, цената на имота към момента е със сигурност доста над 20 млн. лева.

Сградата на БДЖ е построена през 1900-1904 г. за централа на Българската земеделска банка. Преди в нея да се настанят железничари е била една от най-забележителните като интериор в столицата. Днес просторните помещения са раздробени на малки стаи.

Разгърната застроена площ е 7803 кв. м. Сградата разполага с избени помещения, сутерен, два високи етажа, трети нормален етаж и частичен тавански етаж в подпокривното пространство в крилото откъм ул. "6-ти септември". Това става ясно от обявата на частния съдебен изпълнител.