Работим за улесняване на визовия режим за туристи от всички страни. Що се отнася до туристическия обмен с Европейския съюз - готови сме за най-модерни визови решения. Това каза при откриването на Българо-руския туристически форум премиерът на Русия Дмитрий Медведев.

Според думите му, Русия е на първо място по брой Национални паркове в света, а сега целта й е да развива и исторически туризъм.

"Природата ни е надарила богато затова предвиждаме да улесним достъпа на туристи до нашите природни забележителности", допълни руският премиер.

Той посочи, че в разговорите с Бойко Борисов е било отделено сериозно внимание на комуникациите между градовете с морски пристанища в Черно море.

"Туризмът е дейност с икономическа насоченост. Сега пред всички нас се откриват големи възможности и ние смятаме, да се придържаме към нестандартни подходи. Всеки, който предложи интересен туристически продукт, ще спечели", посочи Медведев.

Той съобщи, че всяка година около 500 000 руски туристи посещават България и определи това като "добро ниво". 300 000 руснаци са закупили и имоти в България, а българите, посещавали Русия за година са около 50 000 души.

Според Медведев, за Русия сега най-важното е да предложи високо ниво на обслужване на туристите и призна, че това все още не е така на много места.

Руският премиер посочи, че България предлага на руските туристи добра инфраструктура, климат и сигурност, така че тук е добро място и за семеен туризъм.