Започна церемонията по официалното посрещане на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев на площад "Св. Александър Невски". Руският министър-председател пристигна на двудневно официално посещение в България по покана на премиера Бойко Борисов. Заедно със себе си той доведе генералните директори на "Газпром" и на "Росатом" - Алексей Милер и Алексей Лихачов. 

Милер кацна в София с частния си самолет "Гълфстрийм". Очаква се "Газпром" сега да предложи инвестиционно сътрудничество на българската страна. Лихачов пък вероятно ще предложи сътрудничество в ядрената енергетика.

Самолетът на Дмитрий Медведев кацна около 14:30 ч. на Летище София и минути след това руският премиер тръгна към центъра на столицата с голям кортеж. Заради драконовските мерки за сигурност около визитата, цялото трасе беше отцепено, което доведе и до задръствания в днешния последен ден от дългия уикенд. 

След това Борисов и Медведев поднесоха заедно венци пред паметника на Незнайния войн. На церемонията присъстваха още вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на външните работи, икономиката, туризма, енергетиката, труда и социалната политика.

Медведев беше посрещнат и от граждани с руски знамена, събрали се около храм-паметника "Свети Александър Невски", чиято реконструкция също се очаква да бъде обсъдена днес и утре от двете делегации. Предстои разговор на четири очи между премиерите Борисов и Медведев в сградата на Министерския съвет, последван от пленарна среща на двете делегации. Основните теми, които ще бъдат обсъдени между българската и руската страна, са свързани със сътрудничеството в енергетиката, икономиката и туризма.

Дмитрий Медведев идва за втори път в България. Предишният беше в началото на 2008 година. Тогава той беше част от делегацията, водена от президента Владимир Путин. Това беше първата визита на Медведев в чужбина, малко след като неговата кандидатура беше издигната за президент на Русия в самия край на 2007 г.

Снимка: БТА

Снимка: БТА