Президентът на Европейската комисия, на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и нашето правителството ще работят съвместно по важните, големите и скъпи инфраструктурни проекти, които вече са и европейски приоритети, каза той пред журналисти след среща с президента на ЕИБ Филип Мейщад, предаде БТА.

След срещата Борисов обясни, че е видял българските магистрали приоритетно отбелязани в папката на един от членовете на екипа на Мейщад.
Щом ги има в тая папка, след няколко години ще ги има и на трасе, затова съм много щастлив, бяха думите на премиера, цитирани от БГНЕС.

Премиерът показа на журналисти карта на България, която носеше Филип Мейщад и на която вече тези магистрали присъстваха.
По думите му, следващите няколко години се очаква изключително бързо усвояване на фондовете и строителство, което ще осигури работни места и в следващите години ще даде възможност на държавата да "диша".

Строежът на магистрала "Струма" ще продължи около четири години. Очаква се страната ни да получи около 2,2 млрд. евро от ЕИБ за магистралите, от които за "Хемус" - около 1 млрд. евро.

"Днес обсъдихме как можем да работим заедно и да ускорим усвояването на структурните фондове. За тази цел България трябва да има готовност с проекти и банката ще подпомогне страната с експерти", каза Мейщад. През следващия месец ще започне техническа помощ за подготовка на магистрала "Струма". По думите на Мейщад това бил български, но и европейски приоритет.

Дава се шанс четирите лота на магистрала "Струма" да бъдат финансирани от ЕИБ и експерти на банката да участват в техническата помощ на проекта, както и пряко да участват в бързото преодоляване на бюрокрацията в усвояването на средствата, посочи Борисов. Ще се търси помощ и за магистралите "Черно море и "Хемус".
В лицето на ЕИБ имаме още един лобист за магистрала "Хемус", за да можем да я построим с европейски средства, каза премиерът.

"С пари от ЕИБ може да платим нашия дял в "Набуко". В момента, когато и останалите страни по проекта станат готови, ние можем чрез банкова гаранция да получим веднага средства от ЕИБ и да си платим нашия дял от около 1,2 млрд. евро", каза още премиерът.
"На нашите колеги от Синята коалиция мога да кажа, че към днешна дата имаме сто процента осигурено финансиране за проекта "Набуко". В момента, в който кажат - дайте парите, сме готови веднага да ги преведем", заяви още Борисов.
Едно от условията на коалицията да подкрепи вота на доверие към кабинета бе да се даде приоритет на „Набуко”, а не на "Южен поток".