Той се надява Европейската комисия (ЕК) да приеме предложението му държавна гаранция, която страните-участнички в проекта трябва да предоставят, да не бъде причислявана към бюджетния дефицит, съобщи БТА.
В противен случай ние ще вземем банкова гаранция, но ще отидем на дефицит, само за да докажем, че сме европейски партньори, посочи Борисов.

По думите му банкова гаранция от 2 млрд. евро става дефицит в момента на усвояването й. "Набуко" е изцяло транзитен поток, надявам се ЕК да ни помогне в решаването на този казус. Аз няма да спра проекта, но всички трябва да останем с ясното съзнание, че по този начин минаваме в свръхдефицит, добави Борисов.
Сопред него, за България и "Набуко" и "Южен поток" са изгодни, защото минават транзит през страната ни и можем да ползваме колкото ни трябва газ като диверсифицираме доставките.

На същия форум Борисов помоли генералния директор на „Росатом” Сергей Кириенко да признае публично, че обявената първоначална цена на АЕЦ „Белене” от 4 млрд. евро е била грешна, за да може преговорите да продължат.

През 2011 г. България трябва да може да докаже способността си да предостави държавна гаранция в размер на 2 млрд. евро по "Набуко", а дали това ще се разглежда в рамките на Маастрихтските критерии на ЕС или не, е нещо, което зависи от разговори между ЕК и финансовите министри на държавите - участнички в проекта, коментира по-късно Райнхард Мичек, изпълнителен директор на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл". 

През 2011 г. трябва да финализираме финансовите процедури, което означава, че всички шест компании - участнички в проекта трябва да осигурят необходимото финансиране и държавни гаранции, обясни той.
Стойността на "Набуко" е 8 млрд. евро. 70% от финансирането ще бъде под формата на заеми, а останалите 30% или 2,4 млрд. евро се поделят между шестте участнички - RWE (Германия), OMV (Австрия), MOL (Унгария), Transgaz (Румъния), Botas (Турция) и БЕХ (България). Това прави по 400 млн. евро средства от всяка от страните, но към това финансиране трябва да се добавят и гаранции за заемното финансиране, така че всяка от страните да гарантира общо 2 млрд. евро, обясни Мичек.
 
Тъй като три от компаниите са листнати на борсата, гаранциите по заемите ще бъдат поети от акционерите, а останалите три компании, които са държавни ще трябва да предоставят държавни гаранции. Схемата на финансиране на проекта е сложна и както при подобни проекти от такъв мащаб гаранциите се предоставят поетапно с нарастване на строителните дейности, а след това отново постепенно биват снемани, докато проектът излезе на печалба, обясни ръководителят на компанията "Набуко".

Директорът на българската компания - "Набуко България", Кирил Темелков заяви, че най-високата гаранция ще трябва да бъде предоставена непосредствено преди да заработи газопровода през 2015 г., но още следващата година България трябва да е готова да гарантира финансирането.

Има достатъчно газ за напълване на "Набуко", увери Мичек и посочи, че гаранция за това, освен синьото гориво от Ирак и Грузия, дават новото находище в Азербайджан и залежите в Туркменистан. По думите му, "Набуко" е уникален проект, защото предоставя 50% от капацитета на тръбата за ползване от трети страни. Капацитетът е програмиран на 31 млрд. куб. метра годишно, тоест 15 млрд. куб. метра ще могат да се ползват от друг доставчик. Не изключваме нито един източник и доставчик на газ, включително и Русия, каза Мичек в отговор на въпрос. Той подчерта, че проектът "Набуко" е проевропейски, а не противоруски.

Слабост на ЕС е липсата на развита обща енергийна политика, в нейно начало може да се превърне проектът "Набуко", предупреди междувременно лидерът на СДС Мартин Димитров на енергийната конференция.

Българската делегация на ГЕРБ в Европейския парламент пък подкрепи "Набуко" като основен енергиен мост от Азия към Европа и най-изгодният проект за газопровод в Южния газов коридор.

Новината е актуализирана в 14,20 ч.