Изразът „на война като на война" не е метафора. Водят се военни действия - не се стреля, но има и друг тип войни - Студената война, например, заяви в предаването на БНТ 1 „Денят започва" Иван Костов, цитиран от КРОСС.

Той бил обект на подобна атака и "още усещал зъбите от нея". В дъното на тази атака стоят руските енергийни проекти, каза Костов. Според него големите интереси на руската страна са правителството да не потвърди подкрепата за "Набуко", както и да се продължи строежа на АЕЦ "Белене".
"Ако премиерът Бойко Борисов последва нашия съвет, който дадохме още в началото, и защити интересите на страната, ние ще го подкрепим. Даването на гаранции за проекта "Набуко" и спирането на строежа на АЕЦ "Белене" е въпрос на едно решение на Министерски съвет", посочи Костов.

По думите му, премиерът трябва да влезе в истинска битка с кадрите на тройната коалиция. Лидерът на ДСБ смята, че е изпусната инициативата.
Президентът Георги Първанов, неговият съветник Цвятко Цветков, Алексей Петров, заедно с други бивши служители на ДС са хората, които задават темата понастоящем, смята Костов.

Той посъветва да се влезе в специалните служби, в МВР и да се махнат представителите на тройната коалиция.
Трябва да се снеме мишената, върху която е прицелен огънят, както направихме, когато бях министър-председател, каза още лидерът на ДСБ.
Той не отрече, че в случая мишената е вътрешният министър Цветан Цветанов.
В понеделник от Синята коалиция поискаха премиерът да го освободи от поста.

Решението на Борисов да поиска вот на доверие не го е изненадало, ГЕРБ в момента изглеждала като партия, която е изгубила възможността да задава събитията.
„Като че ли ГЕРБ затъва в отговор на чужди провокации. Ето, например, тази тема със СРС-та, измества всички останали теми на правителството. И това е начин, и това беше заявено от ГЕРБ, чрез вота на доверие, те да се опитат да си върнат инициативата", каза синият лидер, цитиран от "Фокус".

"Борисов трябва да направи всичко възможно, за да върне важните въпроси, защото гражданското общество е изтерзано от тази милиционерщина. Някакви хора вадят непрекъснато някакви СРС-та, всички се занимават с четене на СРС-та – това просто става едно шизофренно състояние, това не е демократично гражданско общество, то се занимава с важните за него въпроси, а не с такива провокации", коментира бившият премиер.

Пет искания постави „Синята коалиция”, за да подкрепи вота на доверие, заяви междувременно лидерът на СДС Мартин Димитров.
Първото е спиране на проекта „Белене”, следващо - даване приоритет на „Набуко”, а не на "Южен поток", трето - "ченгетата от ДС да бъдат махнати от държавата", четвърто - въвеждане на фискален борд и оставка на Цветан Цветанов в случай, че с анкетната комисия, която искат, се окаже, че неправилно е обвинил лекарите от Горна Оряховица.

Според Димитров с искането на вот на доверие на кабинета Борисов търси легитимност, но няма да я получи по този начин.
От Синята коалиция обясниха, че няма да гласуват с БСП, но това не означава търпимост към правителството.

От няколко месеца се настоява Борисов да подаде оставка, това са опити за преврат, коментира в интервю за „Фокус” пък Волен Сидеров.
"Като подаде оставка, какво става – предсрочни избори, президентът Първанов назначава служебен кабинет.
След това 3 месеца се води пропаганда от този кабинет, който подготвя изборите и възможност на неродения Петко – този неясен проект на Първанов „АБВ”, да стане пълна реалност, да влезе в кабинета и да играе брокерска роля", каза още партийният лидер.

Това било възможност и за кръгове около Алексей Петров и други да налеят "едни пари" и да объркат парламентарната конструкция.

Лидерът на "Атака" обясни, че подкрепата им за вота е много логична и ясна, без да се извиват ръце. "Аз не съм Иван Костов, който непрекъснато изнудва. Моята подкрепа не е за постове, а в името на националния интерес на страната, а той в момента изключва възможности за дестабилизация”, заяви Сидеров.

Последна актуализация в 11,30 ч.