Бившите енергийни министри Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от БСП отрекоха върху тях да е имало външен натиск за спиране на проекта "Южен поток". Добрев беше министър в първия кабинет на Бойко Борисов, а Стойнев в кабинета на Пламен Орешарски.

Пред журналисти в парламента двамата коментираха думи на руския президент Владимир Путин, който на съвместна пресконференция в Санкт Петербург с австрийския канцлер Себастиан Курц заявил, че България под натиск от вън се е отказала от проекта и сега съжалява.

Добрев заяви, че върху него като министър не е упражняван натиск, но допълни, че не е бил министър при спирането на проекта. Той отбеляза, че ГЕРБ са имали критики към начина, по който проектът се е структурирал по времето на кабинета "Орешарски". По думите му тогава е имало проблеми и с комуникацията с ЕК. "Нашите основни критики още тогава бяха, че обществената поръчка, която проведе кабинета "Орешарски", стартира на Коледа и приключи на Нова година", посочи Добрев.

Това няма абсолютно нищо общо, възрази Драгомир Стойнев и уточни, че тогава ЕК е имала претенции за начина, по който е създадена проектната компания, защо била само между "Булгаргаз" и "Газпром". Тогава имаше претенции към три правителства, каза Стойнев. "Въпросът е, че когато имаше пълната готовност и финансирането беше осигурено за изграждане на този проект, защо ГЕРБ се хвалят, че са спрели три големи енергийни проекта, включително и "Южен поток", коментира той.

"По наше време не е имало никакъв натиск. Нещо повече - ние имахме пълната готовност за изграждането на този проект. Както необходимите кораби за изграждане на проекта бяха в пристанища Варна и Бургас, така и двете пристанища бяха пълни с тръби", заяви Стойнев. Според него спирането на проекта се дължи на процесите в Европа и ситуацията в Украйна по онова време. Позицията на БСП е, че този проект е необходим за страната, че България трябва да има сигурност на доставки на природен газ, заяви той.

"В ЕС за едни държави може да има директен достъп до природен газ, а други не могат да имат. Тези двойни стандарти може би са причината да има толкова негативизъм за начина на функциониране на ЕС", коментира Стойнев.

Спирането на проекта Южен поток стана по времето на правителството на Пламен Орешарски, когато енергиен министър бе Драгомир Стойнев. Това се случи непосредствено след посещението в България на тримата американски сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън.

Вчера трети бивш енергиен министър Румен Овчаров, още преди изявлението на Путин, отново повтори, че спирането на проекта "Южен поток" е било голяма глупост. Според него, за да защитаваш такива големи геополитически проекти трябва да имаш "дупе", каквото българското правителство тогава нямало.