Между НЕК и "Атомстройекспорт" (АСЕ), които са страни по проекта, днес са подписани меморандум за разбирателство за изграждането на проекта и Допълнение "12" към договора за АЕЦ "Белене", с което се отлагат за три месеца всички дейности по строителството.
Отлага се и производството на оборудване, което още не е стартирало.

Чрез подписаните документи страните удължават действието на споразумението между НЕК и АСЕ до 30 юни 2011 година. Двата документа влизат в сила от 31 март 2011-а.

От НЕК съобщиха, че основният акцент на работата през следващите три месеца ще бъде разглеждане на документация от водещи европейски ядрени специалисти по сеизмология и радиационна безопасност, за да бъдат уточнени допълнителни условия за безопасността на централата.

В случай че международни, европейски или български органи по атомна енергетика представят нови изисквания, свързани с безопасността, двете страни ще положат всички усилия, за да може проектът да отговаря на подобни изисквания, посочват от НЕК.

Преговорите за АЕЦ "Белене" са в юридически вакуум, защото действието на последното удължаване на споразумението с руската страна изтече на 31 март, каза по-рано пред журналисти енергийният министър Трайчо Трайков. Сигурен съм, че преговорният екип ще се справи с мандата, даден му от министър-председателя и ще договори тримесечен мораториум при изгодни за страната ни условия, добави той, цитиран от БТА.
Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че очаква преговорите да завършат с меморандум за мораториум, докато се изяснят въпросите около сигурността на АЕЦ "Белене", възникнали след аварията в японската АЕЦ "Фукушима" 1.

"В тези три месеца ние ще искаме нашата страна да не се натоварва с допълнителни ангажименти, преди да е постигнато споразумение за цената на централата. Проектът за АЕЦ "Белене" е роден с един "изначален грях" - подписано е споразумение за 673 млн. евро преди да е договорена ескалацията на инфлацията за тях, както и по целия проект", каза Трайков.
По думите му, България е започнала да плаща, нещо се произвежда, но още не е ясна каква е крайната цена.

На въпрос дали американската компания "Уестингхаус" може да се включи в строеж на АЕЦ "Белене" Трайков обясни, че не е удачно да се търси нов инвеститор, защото това ще зачеркне направеното досега.
Представителите на "Уестингхаус" ще дойдат в София в края на април.
Министърът коментира, че не трябва да се пренебрегва нито една алтернатива. На въпрос дали "Уестингхаус" може се строи седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" Трайков каза, че това също е вариант.