Договориха тримесечен мораториум за АЕЦ ”Белене”

Подписан е нов договор за удължаване на срока за работата по проекта АЕЦ "Белене", предаде БТА, като се позова на Националната електрическа компания (НЕК).

Обратно в новината

Коментари - Договориха тримесечен мораториум за АЕЦ ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Време е Трайков да си ходи!

Сегашните управляващи незаят какво искат и какво подписват.Има вероятност и да правят някаква далавера.

Що за подпис е, че не може да се анулира този на УВОЛНЕНИЯТ? Явно тези от правителството ни вземат за"цаца" - има хиляди начини да се обезсили един подпис, който не е поставен пълномощно. Само че е по-лесно да гръмне БУШОНЧЕТО, а с него да си "измият ръцете" - нали ТОВА ГИ УСТРОЙВА!?

Напомням само: Първия самолет СПАРТАН е повреден от 2008г. и все още не е ремонтиран: Втория лети, но е с пукнатина в двигателя и може да откаже всеки момент: Третия е съвсем нов и всеки един момент може да му открият дефект. Е, за какъв АЕЦ говорим.

Парашутиста Първанов излетя от НЕК. С него да си отидат и останалите му парашутисти. НЕК не е експериментална база!

Беларус подписаха, че ние ли няма да подпишем. Нали сме в съветската орбита все още.

а най- ме притесняват партизани, които не знаят.... втората светова свърши, а те все още всеки ешелон взривяват. човече, няма СССР. И Китай не са социалисти. от големите лайна остана само САЩ.

Някой знаещ може ли да ме светне кога и къде за последно Уестинхаус е монтирал действащ ядрен реактор?

България за българите. Не на заробващия проект. Гоце, Овчаров и Кобургготски да върнат комисионните.

България на българите, а не на вас - фесовете. Нямате ли си форуми по Анадола та пишете по нашите.

Господа, пак много е премълчано. Къде е реакторът от 1989г, чешка направа, който бе готов, платен, та и натоварен на шлеп? Кой спря строежа? Защо цената за дострояване на АЕЦ "Белене" тогава бе 1 млрд. долара, а сега е близо 10 - кратна? Кому е изгоден ядрен "Кремиковци" - губещо производство дотирано от държавата и продавано на безценица? Тоз юнак има ли име? Ще намалее ли и с колко цената на тока за гражданите при електопроизводство от АЕЦ "Белене"? Ако няма да намалее, то защо да се строи? Защо АЕЦ "Белене", а не възстановяване на на "Козлодуй"? Защо нашата държава да участва, а не само чужди държави или само частни фирми? Щом се премълчава, то АЕЦ "Белене" е вреден за народа ни.

АЕЦ Белене е много полезен и ще дава евтин ток, както и АЕЦ Козлодуй сега. След 10 год. АЕЦ Козлодуй няма да работи и Белене ще го замести. ЗА разлика от ТЕЦовете на костов и ВЕИ на Цветелинка, АЕЦ Белене ще работи на пазарен принцип, без никакви преференции и надпазарни цени. Това е гаранция, че има огромна полза от него.

Уважаеми Енергетик, в моя текст има въпроси и извод. В репликата Ви няма отговори на въпросите ми, а отричане на извода ми без доказателства и с небивалици. Небивалица е твърдението Ви "АЕЦ Белене ще работи на пазарен принцип". АЕЦ работещи на пазарен принцип няма. Пазарни принципи има само в икономиката. Небивалици са и "надпазарните цени", за които пишете. Цени има само на пазара, никъде другаде - няма и над него. Небивалица е и споменатата от Вас "гаранция за огромната полза..." от АЕЦ "Белене. Как се казва гарантът? Няма име, няма гарант, няма и гаранция! А в колко пари е гаранцията? А ползата? Огромна - в колко пари? И кой ще ги вземе? Има ли си име тоз юнак ? Стига небивалици!

Този реактор за който питаш е отдавна подарен на Русия под предлог за намаляване цената на АЕЦ Белене.Както обаче винаги става в БГ цената не само не е намалена ами и е увеличена в пъти.

Купувайте слънчеви колектори докато не са станали безбожно скъпи! Засега само слънцето е безплатно!

Прав сте за безплатното слънце. Прав сте и за слънчевите колектори. "Фотоволтаичните" са обикновено на безценица след градушка. Подарете ги някому, стига да ги ще. При дъжд, мъгла, снеговалеж и след него, са също безценни, но по други причини. Но имате ли добри договорни отношения с енергетиката, можете да печелите и с бити от град или от хвърлени камъни...

Що ли си мисля че до края на мандата нито магистрала като хората ще видим, нито АЕЦ.... а за завода за преработка на отпадъци съвсем се трае по въпроса. Сега ще се окаже че инструментите е трябвало да дойдат от Япония и за това за сега се отменя строежа на завода. После ще са виновни извънземните и т.н.

Голяма простотия са сътворили. Май Уорлик и мафиотското енергийно лоби ще надделеят и ще ни пробутат изостаналите западни технологии в Белене.

Това е една добра новина. Много добра. На площадката в Белене, която е подготвена сега всеки може да строи реактор. И "Уестингхаус" и "Тошиба" и "Дженерал електрик", пък защо не французи или германци. Ако нещо стана ясно от аварията във Фукушима, то е че реакторите от този тип издържат на земетресения. Поне до 9-та степен. Нито един японски реактор не поддаде. Е, ако искаме нашите реактори да са сеизмично-устойчви, ако толкова ние страх от земетресения в Белене, добре е да се поучим от японския опит. Що се отнася до цената, руснаците продължават да шикалкават. И ако АЕЦ Белене наистина ще струва 10 - 11 млрд евро, то по-добре да е нещои свястно - японско, американско, френско, немско. Но в никакъв случай руско.

Какво, казваш, не са направили реакторите на Фукушима?

разиграват цирк, защото много се разшумя около беля-не! и ще им хвръкнат главите на комунетата...спокоино, след 3 месеца като се поуспокоят духовете белене пак ще е на дневен ред-със същия съве"ц"ки инвеститор, разбира се...

bobsyn@

Само дигат пушилка вече не знам колко пъти са казали, че ще строи и после са се отмятали да не говорим колко различни цени казаха... Ако няма гарантирано изкупуване на тока и/или заеми, които ще се плащат от нашия джоб през бюджета ми е все тая колко пари ще струва централата. За съжаление подозирам, че пак ще ни прецакат и до хората няма да стигне пълната информация, за да може да се прецени кой е по-добрия вариант.

Имам усещането, че тези целенасочено ще тупат топката до края на мандата - 2013

Аааа не така Трайчо!!! Уестингхаус като даде цена, ще вземеш цена и от руснаците! Да сравним тогава кой каква цена дава, та да разберем кой кого лъже! НЕ ТАКА ТРАЙЧО!!! Туй-че били американци на нас ни дреме на оная работа. Стига сме плащали скъпо и прескъпо на американците, че да не сме зависели от руснаците. А ЗАЩО ТРЯБВА ДА СМЕ ЗАВИСИМИ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ ??? При това на двойна и тройна цена ? Що бе Трайчо? Като искаш американци - извади си от джаба разликата и я плати - а не 7 млн. българи да я плащат! И почвайте АЕЦ-а стига сте се правили на ударени и сте протакали нещата. Защото и на кьоравия вече му стана ясно какво правите. СТИГА ВЕЧЕ ПОПУЛИЗЪМ - НИВАТА ИСКА ОРАНЕ, НЕ МОЛИТВА!!!!

НИВАТА ИСКА ОРАНЕ, НЕ МОЛИТВА!!! Много ми хареса:-))) Позабравиха се тези прости народни мъдрости. Тази циливилизация допринесе до изглупяването на хората. Първо беше Windows generation, После iphone, Сетне facebook... Защо цялата тази проклетия почва от Xамерика?

НЕ Е "ОРАНЕ", А МОТИКА. ТИ СИ "ПОЗБРАВИЛ" ПОГОВОРКИТЕ. ДОКАТО СА ТИ ПЪЛНИЛИ МАЛКАТА ГЛАИЧКА С КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА. А И АКЪЛ ДАВА.. :)

Щом нямаме държава, не ни трябва и ток. Сбогом, Българийо!

Да бе "Уестингхаус" да строи седми реактор ама не може. Те се опитват от 4 години в Китай с AP1000. Имай на ум че Уестингхаус е сега Тошиба. А Тошиба е построила реакторите във Фукушима. Белене е технология и бъдеще за БГ.

Питайте тези дето могат да правят земетресения дали да се строи централата. Да не стане после оле мале.

Ако имаш впредвид HAARP- Много си прав. Ама и руснаците са се занимавали с тези проекти също както и Тесла. И изобщо, Русия не е за подценяване въобще!

а според мен даже е и надценена в сегашния си трагично-комичен вид...........