"Договорили сме се и се надявам с руската страна до четвъртък да подпишем меморандум за мораториум за АЕЦ "Белене" за три месеца", коментира във Варна министър-председателят Бойко Борисов.

По думите му мораториумът ще е докато не бъдат изчистени технически въпросите със сеизмичността, цената и други.

Руската компания „Росатом“ потвърди, че цялостната цена на проекта АЕЦ „Белене“ ще излезе 8 млрд. евро. В писмо на компанията до българските медии се казва, че това е общият обем на инвестициите в проекта. Сумата от 8 млрд. евро бе спомената в четвъртък от изпълнителния директор за ядрения енергиен комплекс в "Росатом" Кирил Комаров пред  пред Държавната дума на Русия. 

В петък изявлението му предизвика коментари в българския парламент и декларация на „Синята коалиция“, която поиска управляващите да спрат проекта и да се обяви общонационален референдум за продължаването му.

Досега се знаеше, че руската страна настоява за 6.3 млрд. евро, а българската държава държи цената да не надвишава 5 млрд. евро.

От прессъобщението на "Росатом" става ясно, че в изказването си Комаров е имал предвид общия обем на инвестициите, т.е. вложените до момента средства, разходите за консултанти, както и самия договор за изграждането, за който руската страна продължава да настоява да е 6.298 млрд. евро.