Темите бяха акцент в срещата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във Вашингтон с президента на финансовата институция Робърт Зелик и с Рудолф Треферс, изпълнителен директор на холандската група в банката, към която е България.
На разговора присъства и българският еврокомисар Кристалина Георгиева, бивш вицепрезидент на СБ.

Срещата с ръководството на Световната банка бе част от официалната визита на министър Трайков в САЩ.
Финансовата институция се ангажира с експертна помощ при изготвянето на Енергийната стратегия на България, работата по големите енергийни проекти, както и за реформата в социалния сектор и подобряването на бизнес средата. Президентът на СБ ще посети България през юли тази година. В рамките на посещението си във Вашингтон и Питсбърг министър Трайков се срещна с високопоставени представители на американската администрация.

Ролята на България в енергийната инфраструктура на Черноморския регион беше основна тема на разговора с посланик Ричард Морнингстар, специален пратеник на Държавния департамент по въпросите на енергетиката за Евразия, и с Хосе Фернандес – помощник държавен секретар по енергийни и търговски въпроси в Държавния департамент. Министър Трайков връчи на г-н Фeрнандес Доклад за напредъка на България в защитата на интелектуална собственост. Документът, който бе предоставен и на Департамента по търговия, и на Търговското представителство на САЩ, съдържа информация за мерките за ефективно противодействие на интелектуалното пиратство през 2009 г., включително в интернет среда.

Домакините оцениха високо работата на правителството в борбата с корупцията и организираната престъпност. Министър Трайков и г-н Фернандес обсъдиха възможностите за облекчен достъп до американския пазар на стоки, подлежащи на квотен режим при внос от страни на ЕС, както и възможностите за премахване на визите за българи и за по-атрактивното представяне на нашата страна като туристическа дестинация. България поиска съдействие от САЩ за намирането на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Това бе една от темите на разговорите на министър Трайков със заместник-секретаря в Департамента по енергетика Дан Понемон.