Сега на фона на търсенето на възможности за инвестиции в активи, алтернативни на традиционните акции и облигации, се появяват специализирани инвестиционни фондове, насочени към търговията с вина, съобщава БТА, цитирайки Ройтерс. Тази тенденция обаче може да отнеме част от удоволствието от пиенето.

Инвестирането във вина бе стимулирано от създаването на Лондонската международна винена борса (Liv-ex) през 1999 година, която работи като информационна и търговска платформа за търговци на високо качествени вина. Сега към Liv-ex са свързани 270 търговци на едро от 22 страни, които търгуват анонимно. Чрез средната стойност между предлаганите и исканите цени се образува индекса Liv-ex 100, който през декември 2009 г. нарасна до 237,17 пункта спрямо 93,12 пункта през юли 2001 година, въпреки че през втората половина на 2008 г. бе отчетен рязък спад.

Във вино инвестират най-вече частни лица и инвестиционни фондове, посочва Джъстин Гибс от Liv-ex. "Във Великобритания само частни инвеститори държат високо качествени вина за над 2 млрд. долара. в митнически складове", посочва експертът, допълвайки, че пазарът на качествени вина отчита 3 млрд. долара годишно и продължава да нараства.

Освен Liv-ex в света работят и други площадки за търговия с вина, които също отчитащи растеж. Според инвестиционния фонд Уайн асет мениджърс (Wine Asset Managers LLP - WAM) има големи очаквания за дългосрочното търсене както на традиционните пазари, така и на нови като Китай и Далечния Изток. Предлагането на вина е точно определено, тъй като винарските области са очертани по закон, а резервите отчитат спад всеки път, когато бива изпита бутилка вино.

Докато инвеститорите и специализираните борси се радват на растежа, някои винопроизводители се оплакват, че вината им стават твърде скъпи и ценителите вече не могат да си позволят да пият доброто вино. Според Гибс обаче търговията с вино може да позволи на някои хора да натрупат достатъчно печалби, за да финансират хобито си и понякога да се насладят на бутилка качествено вино.