На въпрос кога ще спре преразходът, тя отговори, че НЗОК трябва да успее да се вмъкне в бюджета от 26 милиона лева, но в момента според нея, няма механизъм за контрол.
“Касата е ползвана като банкомат. Някой решава какво трябва да се плаща, а ние даваме парите”, каза д-р Златарева. Тя изрази увереност, че държавната администрация ще внесе 300 милиона за здравни вноски.

Зам.-директорът на Здравната каса призна, че действително от началото на годината има по-малко приходи от здравните вноски от планираните за началото на 2010 година. Миналата седмица от правителството обявиха, че НЗОК ще бъде финансирана с 300 млн. лева, като този разход трябва да се покрие с увеличена от 1 април здравна вноска с 2%. На 15 март обаче финансовият министър Симеон Дянков заяви, че вноската за здраве няма да се увеличава, но за сметка на това здравни и пенсионни осигуровки ще плащат и служителите от администрацията.

От няколко дни работи интегрирана информационна система, която ще проследява пътя на пациента към лекаря, съобщи още д-р Златарева. В момента няма решение кои други лекарства, освен инсулин, със сигурност ще се доплащат от пациентите. При диабетно болните доплащането е заради по-високата цена, поставена от фирмата, подчерта д-р Албена Златарева. “Ние заплащаме на солидарния принцип, но трябва все пак да се вместим в бюджета за цялата година”, каза заместник-директорът на НЗОК.

Относно пациентските протести по повод доплащането д-р Златарева коментира, че е крайно време от всички в България да се разбере, че здравето има своята цена. “Вместо да ходят по моловете хората трябва да се научат да плащат за здраве”, каза още д-р Албена Златарева.