Ако това Народно събрание не може да излъчи правителство, по-добрият вариант е да отидем на предсрочни избори още в края на месец юли. Иначе ни предстоят избори две в едно - парламентарни и местни, заедно с гласуване в референдум за запазване на българския лев до 2043 година. Неслучайно практиката от 90-те години за едновременното провеждане на местни и парламентарни избори беше загърбена в българския политически живот, защото се видяха негативните резултати. А според политическите тенденции, такава комбинация работи силно за ГЕРБ, каза политологът и университетски преподавател Татяна Буруджиева.

Да се говори за три месеца живот на това Народно събрание, за да има време да се приемат най-важните закони за държавата ако вече няма предварителна договорка за съставяне на правителство е заблуда, казва Буруджиева. Според нея това е безсмислен разговор, защото този път президентът няма да осигури толкова много време на политиците, както беше с разтегленото връчване на мандатите при предишния парламент.

Ако през следващата седмица, когато се очаква президентът Румен Радев да връчи първия мандат за съставяне на правителство, не се разплете възела от противоречия между първата и втората политически сили в 49-ото Народно събрание, единствения друг вариант да има редовно правителство е кабинет предложен от ГЕРБ, подкрепен от останалите партии в парламента, в името на националното спасение. Според Буруджиева все по-мъгляв става отговорът на въпроса, за какво могат да се договорят останалите с ГЕРБ и какъв може да бъде формата на едно такова правителство.

  • Защо ГЕРБ са толкова настоятелни, а ПП-ДБ толкова неотстъпчиви за общо управление?
  • Как правителство на първите две ще се отрази на останалите партии при нови избори?
  • Основателно ли е да се твърди, че след още едни избори вече ще има редовно правителство?

Oтговорите на Татяна Буруджиева гледайте в политическия подкаст "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Татяна Буруджиева е доцент по политически и доктор на философските науки. Преподава политология в няколко български университета, сред които СУ "Св. Климент Охридски" и Нов български университет. Завършила е СУ и е специализирала политически комуникации и политически мениджмънт във Франция и Белгия. Била е народен представител от БСП в 42-рото Народно събрание, както и началник на кабинета на председателя на БСП Сергей Станишев.