С какво ще запомним този ден? 

Модерно техническо оборудване и видео наблюдение на цялата българо-турска граница - как според бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и председател на "Републиканци за България" страната ни може да отговори на мигрантския натиск, след случая с убития граничен полицай от Елхово, чуйте в Podcast новините. 

И още от темите, които ще чуете:

Българските битови потребители няма да излязат на свободния пазар на електроенергия преди 2026 година. Около това се обединиха 172 народни представители, "против" нямаше, а "въздържали се" бяха само 22-ма депутати. Вносители на проекторешението са Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ-СДС. То предвижда до 31 декември 2025 г. битовите крайни клиенти на електроенергия да останат на регулирания пазар. Решението бе одобрено и от парламентарната комисия по енергетика. По сметки на Жечо Станков от партията на Бойко Борисов "едно домакинство, което се отоплява на климатик и харчи месечно около 1000 киловата, ще плати около 180 лева при регулиран пазар. Ако пазарът е свободен, сметката на това семейство би станала 720 лева".

Бившият президент на Световното първенство по футбол Сеп Блатер, по време на чието управление през 2010 година бе решено Катар да бъде домакин на световното първенство тази година, каза пред Тагес Анцайгер, че това е било грешка и ръководството на световната футболна централа е направило лош избор, предаде "Корнер". Още при обявяването на избора на Катар се появи масово недоволство във футболните среди и сред феновете заради съмнения за корупция, нарушаване на човешките права и други нередности, свързани с арабската страна. Блатер, който управлява ФИФА в продължение на 17 години, бе оправдан от съда в Швейцария през юни тази година по обвиненията в корупция срещу него, макар че прокуратурата обжалва това решение.

Парламентарната група на "Възраждане" е поканена утре на "Дондуков" 2 за консултации с президента преди връчването на първия мандат за съставяне на редовен кабинет. Това обяви от Египет държавният глава Румен Радев. Той се надява партиите да оценяват даденото им допълнително време да преговарят помежду си. Президентът е в Египет заедно с ръководена от него делегация, за участие в 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата. Повече от 100 лидери от цял свят участват в срещата на върха. Българският държавен ще представи кандидатурата на България като домакин на климатичната среща през 2024 г.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини: 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко? 

Българските и швейцарските власти пресякоха дейността на организирана престъпна група за трафик на хора, която "експлоатирала хора и ги държала в робство". Повече чуйте в Podcast новините.