С какво ще запомним този ден?

"Докато не спре органично необходимото печатане на пари, няма как да се сложи край на възходящата инфлация" - още от коментара на икономическия анализатор Кузман Илиев да очакваме ли "драматично обедняване на българите" ще чуете в Podcast новините.

И още от темите на 9 май:

Социалният министър предлага увеличение на пенсиите с 10 процента от 1 юли, както и инфлационна добавка. "Най-добрият вариант е от 1 юли да се осъвременят пенсиите с някакъв процент, който покрива инфлацията - например 10%, и след това се даде една добавка, която ще наречем "инфлационна добавка", която може да замести "COVID добавката" и да е в размер пак на 60 лв. или малко повече, обясни Гьоков, цитиран от БНР. Според него от 1-ви октомври трябва да има ново повишение на пенсиите на основата на средния осигурителен доход за миналата година.

Денят на победата в Русия - кратък парад без авиация. Президентът Путин поздрави въоръжените сили с пожелание за руска победа, без да уточнява какво означава това. В речта си руският президент отново мотивира началото на руската инвазия в Украйна със застрашаващото приближаване на Запада към границите на Русия. "Русия винаги се е застъпвала за създаването на система за равнопоставена и единна сигурност, система, която е жизнено необходима на цялото световно общество", каза той. И припомни, че още през декември миналата година, Русия е предложила да се подпише договор с гаранции за сигурност и е "призовала Запада към честен диалог и търсене на компромисни решения, които да отчитат интереса на другата страна".

Само на 29 години почина бившият футболист на Лудогорец Джоди Лукоки, предаде "Корнер". Новината беше съобщена по световните медии, но не се посочва причина за смъртта му. Лукоки е национал на Конго и за последно играеше за нидерландския Твенте, като договорът му беше прекратен заради обвинения в насилие срещу приятелката му. 

Неговата кариера в Лудогорец се разпростря между 2015-а и 2020-а година след трансфер от нидерландския Цволе. За разградчани той изигра 157 мача, в които отбеляза 30 попадения, включително и в европейските клубни турнири.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic