Видеоклип, заснет от жител на бургаския квартал "Победа", показва как възрастна жена, изписана след лечение от коронавирус, е транспортирана до дома ѝ по тъмно. Случката се е развила след 20:30 часа снощи. Шофьорката на линейката, в която няма медицинско лице, е принудена сама да свали трудноподвижната пациентка. Въпреки молбата ѝ никой от присъстващите не ѝ помага, предава bTV.

"Погледнете за какво става въпрос! В квартал "Победа", град Бургас, жената направо я хвърлят, че е била оздравяла. Вижте, изпратили са само един човек, сама изнася хората от COVID", коментира очевидец на ситуацията.

"Вие разбирате ли, че е една линейка в целия град?! Не могат да сварват хората", отговаря им шофьорката, която има близо 30-годишен стаж в Бърза помощ в Бургас.

Тя отказа коментар, обидена от отношението. Нейни колеги разказаха, че във вчерашния ден е навъртяла над 350 км. Върнала се от айтоско село преди да транспортира последния пациент до гетото, което става близо 2 часа след края на работното ѝ време.

COVID линейката е една за цялата област.

72-годишната пациентка е лекувана в продължение на 9 дни в COVID отделението на УМБАЛ - Бургас. От болницата обясниха, че е изписана, след като лекуващият лекар е преценил, че е стабилизирана и може да продължи терапията си в домашни условия.

COVID отделенията в областта са препълнени и затова пациентите се изписват веднага, след като състоянието им се подобри. Това става по всяко време на денонощието, когато се освободи линейката.

"Пациентът задължително трябва да бъде транспортиран със специализиран превоз, тъй като подлежи на карантина", уточниха още от болницата.

Съседите на изписаната пациентка, която е и диабетно болна, казват, че тя не може да се обслужва сама и не е доизлекувана. Те настояват РЗИ да извърши дезинфекция около къщата ѝ и спешно да бъде открит триажен център в квартала.