Мирен граждански протест ще се проведе в Бургас в защита на Черноморието срещу застрояване. Инициаторът на протеста Кремена Ватева съобщи, че протестът "Море без бетон" е изцяло гражданска инициатива и ще се състои пред сградата на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в морския град.

Ще се съберем пред РДНСК, защото дирекцията e пряко отговорна, както за строежа на Алепу, така и за повечето останали бетонни градежи по Черноморието. Заедно ще покажем загрижеността си към природата, която е застрашена от алчността на шепа хора, добави Ватева.

Както знаете, в близост до плаж Алепу се строи т.нар. подпорна стена - брегоукрепително съоръжение с вид на хотел. Вече повече от година спорният строеж предизвиква общественото възмущение. През последната седмица обаче излязоха наяве множество факти, които показаха реалните размери на случващото се, като в началото на тази седмица дори беше публично заявено, че "от самото начало проектът на Алепу е за курортно селище", макар че всички замесени до този момент отричаха очевидното. Освен строежа на Алепу, по Черноморието ни има и други подобни, макар и по-малки по размер, част от които са откровено незаконни - като строежа в местността "Корабите" до Синеморец и други. Заради всички ще се съберам, ще излезем навън и ясно ще заявим гражданската си позиция, обясни Ватева.

Тодор Георгиев, председател на Националната асоциация "Българско черноморие" каза за БТА, че плануваният митинг е нарушаване на правата на частната собственост и неглижиране на държавни институции като РДНСК, която е компетентен орган. Според него застрояване трябва да има там, където има разрещение за това.

Не е възможно работещите хора да плащат данъци, а тези данъци формирали бюджета, да подпомагат исканията на хора, които желаят да завземат чужда собственост. "Зелените" организират протести, защото съвсем скоро ще се гледа на второ четене Законът за биологичното разообразие. Явно са много притеснени, че може би много по-трудно ще усвоят милиардите за биоразнообразие, тъй като вероятно парите ще преминат в зона "Натура", добави Георгиев.

Организаторът на протеста Кремена Вътева каза, че протестът в Бургас, който ще е утре, е подкрепен от Коалиция "За да остане природа в България", Сдружение "Да запазим Корал" и Гражданска група "Бетономорие".