Общинският съвет прие да бъдат предвидени 5000 лв. от бюджета за 2019 г. за изработване на празнична украса от български национални знамена в центъра на града. Предложението, внесено от общинският съветник Георги Дракалиев, беше прието с 40 гласа "за", предаде "Фокус".

Българските национални знамена предстои да бъдат поставяни по ул. "Александровска" и пл. "Тройката" в дни на национални и местни празници.

По време на дебатите кметът Димитър Николов възрази средствата за украсата да бъдат отделени от бюджета за 2019 г.

"За украса съм категорично против да се взимат средства от това перо. Флаговете, които подменяме на входа на града и на други ключови места, трябва да бъдат подменяни по-често заради бързото потъмняване на белия цвят на нашия трибагреник. Много често получаваме сигнали от гражданите, че има скъсани или замърсени знамена", каза още Николов и добави, че има други начини за финансирането на това предложение.

Според общинския съветник Живко Табаков тази докладна записка не е била подходяща за днешното заседание, на което се гласува проекта за бюджет за 2019 г.

"Искам да обърна внимание колко средства от бюджета са отделени за официални и християнски празници. За 3-ти март има отделени 30 хил. лв., за Гергьовден - 8 хил. лв., за 24-ти май - 20 хил. лв., за 6-и септември - 8 хил. лв., за 22-ри септември - 8 хил. лв., за Йордановден - 5 хил. лв., за 6-и февруари (Освобождението на Бургас) - 6 хил. лв., 18-и февруари - 2 хил. лв. и други", каза още Табаков.

Той добави, че общата предвидена сума възлиза на 381 хил. лв. и поради това предложението не трябва да бъде финансирано като част от бюджета за 2019 г.