Това каза Станишев пред журналисти след разговора на "Дондуков" 2, които продължи 1 час и 10 минути, предаде БТА.
С президента поддържаме работен диалог по всички въпроси, посочи Сергей Станишев.
Премиерът отбеляза, че по въпроса за реформата на политическите партии и за промените в избирателната система има диалог с президента през последните няколко месеца след направените предложения от държавния глава в тази насока.
БСП винаги е подкрепяла мажоритарното начало в изборите, наред с това е важно, за да бъде политическата система в България стабилна, тя да се основава на ясни, прозрачни и демократични партии, каза премиерът. За да имаме стабилна политическа система, трябват партии, които са предсказуеми, демократични и отстояващи ясни обществени интереси, а не бизнес-интереси, допълни той. Станишев каза, че БСП ще настоява, за което има вече разработки в националния й предизборен център, за промени в Закона за политическите партии по отношение на регистрацията и на финансирането на партиите. Премиерът подкрепи намерението на държавния глава да стане инициатор през юли на активни дебати за възможните промени в избирателната система, за да може тя да мотивира повече граждани да участват в гласуването и да определят своята съдба.
Основните енергийни проекти, които стоят на дневен ред в България, са били друг акцент в разговорите между президента и премиера. Станишев каза, че тези проекти се разглеждат в общия контекст на стратегията за развитието на енергийния комплекс на страната за задоволяване на вътрешните ни нужди и за осигуряване на добър енергиен микс в контекста на европейската енергийна политика, както и на ролята на България като транзитен център за пренос на енергийни източници за ЕС.
Сергей Станишев е информирал също президента за посещението си в САЩ, което по думите му е било много ефективно и важно за страната ни в т. ч. по отношение на темите, свързани с енергетиката. Станишев е представил на президента Джордж Буш идеята на българския държавен глава за организиране у нас на международна конференция по въпросите на енергийната сигурност. Според премиера имаме основание благодарение на активната ни политика и в рамките на общата енергийна стратегия на ЕС да станем инициатори на подобна конференция с участието на основните потребители, производители и доставчици на енергийни суровини. Премиерът подчерта, че по темата за енергийната сигурност имат абсолютно идентични позиции с президента Първанов. Ние сме отворена врата на ЕС към енергийните пазари и енергийни източници от Кавказкия и Каспийския регион, допълни премиерът.