Това каза премиерът Сергей Станишев при откриването на учебната година в Университета за национално и световно стопанство, предаде БТА. По думите му има добри новини и по отношение на инфлацията - последните данни за август са, че по националния индекс тя е 0,1%, а по хармонизирания европейски индекс има дефлация.
Министър-председателят отбеляза още, че за последните три години в страната ни са привлечени близо 15 млр. евро преки чуждестранни инвестиции, което е "много повече отколкото за всички предишни години на българския преход". Това, според него, говори за "вярата в човешкия потенциал на България и развитието на пазара в нашата страна".
На въпрос кога се е чувствал по-щастлив - през студентските си години или като премиер, той отговори, че като студент е бил в СССР и че познава студентския живот отблизо.
"За много неща съжалявам, но като цяло няма от какво да се срамувам. Сега като премиер, участвах в събора на рокерите и там се шегувахме, че ако някой рокер каже, че не е падал, той лъже. Така е и в моя живот", сподели министър-председателят и посъветва студентите да се стараят да събират повече спомени, за да не съжаляват, че са пропилели живота си.
"Със сигурност, студентските години са най-хубавите и когато човек мине през политиката, не винаги остава разбран, но е добре, че може да направи нещо за хората", каза още той.
Запитан от студент би ли преподавал в УНСС и какво, Станишев каза, че се е дипломирал с темата за историята на Русия през 19 век и затова смята, че може да бъде полезен като преподавател единствено в курсове по обществено поведение и общуване с медиите и да сподели горчивия си опит.
На въпрос на първокурсник какво би направил премиера, за да го задържи в България, той отговори, че може да предложи условия за добро обучение, достъпно за повече хора, и реализация на труда.
Междувременно днес в социологическо проучване стана ясно, че едва 10% от гражданите одобряват правителството на Сергей Станишев. (Виж линка)