Санитарният минимум осигурява запазването на жизнеспособността на комбината. По думите на министъра това ще продължи, докато синдиците влязат в дружеството и спре обслужването на старите задължения. Дълговете на комбината към "Булгаргаз" са 38 милиона лева.
Чакаме решението на съда, защото не можем да наливаме пари от българските държавни дружества в чужди доставчици и купувачи на продукция, каза министърът. Той отбеляза, че е имало джентълментско споразумение с "Кремиковци" да работят, без да обслужват старите си задължения, за да може комбинатът да натрупа печалба и да има по-добри приходи и евентуално да ги реинвестира в екология и в програмата за жизнеспособност, което не се е случило. Димитров допълни, че все още входящите суровини се купуват на висока цена, а продажбата става на неизгодна цена. Но това не може да продължава безкрайно, каза министърът.
Петър Димитров посочи, че БДЖ джентълментски доставя необходимото, за да се запазят коксовите и доменните пещи, и че подобни са и действията на НЕК. По думите на министъра милосърдието на НЕК струва на компанията всекидневно милион и половина лева. Тези суми ще останат за сметка на България, а не на частния собственик на "Кремиковци", обясни министърът и пак заяви, че това не може да продължава до безкрайност.
Междувременно “Булгаргаз Холдинг” реши “Булгаргаз“ ЕАД да не преустановява подаването на природен газ към металургичния комбинат. Повод за решението е станала изразената от министъра на икономиката и енергетиката позиция по отношение на бъдещето на “Кремиковци”, свързано с предстоящото съдебно решение, съобщиха от холдинга. По-рано “Булгаргаз“ обяви, че ще спре подаването на природен газ към металургичния комбинат на 1 август, ако той не се разплати в размер на 7,5 милиона лева.