В момента на инцидента в нощта срещу събота 58-годишния Хайдер е карал с двойно по-висока скорост спрямо максималната позволена на отсечката от междуградския път, предаде австрийската национална осведомителна агенция АПА, цитирана от ДПА и Асошиейтед прес.
Полицията, която разследва фаталния инцидент в Южна Австрия, обяви, че скоростомерът, намерен сред останките на седана Фолксваген, който е шофирал Хайдер, е показвал 142 км/ч. Служебната му кола е бил напълно изправна технически, съобщи държавният прокурор Готфрид Франц след изследване на останките.
Хайдер е излязъл от пътя след маневра по изпреварване и автомобилът му се е преобърнал няколко пъти. Въпреки че е бил с колан, той е починал веднага от тежките контузии. Ограничението на скоростта на отсечката от пътя, по които се движил Хайдер, е 70 км/ч., а само на 100 м след мястото на инцидента максималната позволена скорост става 50 км/час.
Според Франц, скоростта изглежда е основният фактор за смъртоносната катастрофа.
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е изпратил съболезнователно писмо по повод на смъртта на председателя на партията "Съюз за бъдещето на Австрия" Йорг Хайдер, съобщиха от партията "Атака", цитирани от БТА. Съболезнователното писмо е адресирано до австрийската партия и до семейството на Хайдер. В него Волен Сидеров пожелава кураж на опечалените роднини и съпартийци на Йорг Хайдер. "Партия "Атака" смята, че смъртта на Йорг Хайдер в пътен инцидент поражда съмнения в светлината на огромната подкрепа, която спечелиха Съюзът за бъдещето на Австрия и Австрийската партия на свободата на парламентарните избори, които се проведоха на 28 септември тази година", пише в съболезнователното писмо на Волен Сидеров.
Вижте снимки от катастрофата