Това съобщиха осведомителните агенции, позовавайки се на полицията, предаде БТА. Прекалено висока скорост е причина за катастрофата, съобщи директорът на полицията в Клагенфурт. Хайдер е карал с много повече от разрешените в този участък 70 км в час. Хайдер е починал на път за болницата днес сутринта, след като колата, която е шофирал, е излязла от пътното платно и се е преобърнала няколко пъти. Инцидентът е станал в 1 ч. и 15 мин. местно време (23 ч. и 15 мин. по Гринуич) в покрайнините на Клагенфурт в провинция Каринтия, на която Хайдер беше губернатор. Хайдер е шофирал сам. Малко след като е изпреварил друго превозно средство, автомобилът му "Фолксваген Фаетон" е излязъл по неизяснени засега причини от пътя и последователно се е блъснал в пътен знак, насип, бетонов фундамент на пътна ограда и пожарен кран. Според представители на полицията, Хайдер не е бил с колан. Колата се е преобърнала няколко пъти е спряла на разстояние от 36 м, съобщи полицията.
Хайдер е имал контузии на главата и гръдния кош, вероятно вратът му е бил счупен, а лявата ръка е била почти откъсната, заяви Томас Коперна, директорът на болницата в Клагенфурт, където е бил откаран Хайдер. Според него, след тези наранявания Хайдер е имал "много малък шанс да оцелее".
Губернаторът се е връщал от празненство по случай пускането на ново издание в град Фелден към дома си във Файстриц на около 30 км. от Клагенфурт, посочи Щефан Пецнер, заместник-председател и говорител на партията на Хайдер - Съюз за бъдещето на Австрия.
На парламентарните избори в края на септември сравнително младата популистка партия на Хайдер получи подкрепата на 11 процента от избирателите, почти двойно повече от подкрепата, която имаше на предишните избори през 2006 г. В последното си интервю, излязло днес в регионалния вестник "Клайне цайтунг", Хайдер казва, че вече няма амбиции да ръководи Австрия. Засега не е ясно как ще се отрази смъртта на Хайдер на австрийската вътрешна политика, отбелязва АП. Миналата седмица Хайдер и Хайнц-Кристиян Щрахе, лидерът на Австрийската партията на свободата, имаха среща, която бе оценена от анализатори като опит за загърбване на личните противоречия, имайки предвид успеха на двете десни партии на изборите. Заедно те събраха 28, 2 процента от гласовете или колкото имат социалдемократите, които са на първо място и на които е възложено да съставят правителство. Политическата дейност на Хайдер предизвикваше противоречиви оценки в Австрия и в чужбина. Той беше против имиграцията, но за членството на Турция в ЕС. След Втората световна война родителите на Хайдер са разследвани заради членството си в нацистката партия, но не са уличени в престъпления. През 1986 г. Хайдер става лидер на дясната Австрийска партия на свободата и има репутацията на политик с радикални възгледи. През 1991 г. е принуден да подаде оставка като губернатор на Каринтия заради скандално изказване, в което положително оценява социалната политика на нацистка Германия. През 1999 и 2004 г. е преизбран за губернатор на Каринтия, където е изключително популярен. През 1999 г. под неговото ръководство Австрийската партия на свободата печели голям успех на парламентарните избори, заемайки второ място. През 2000 година влиза в коалиционно правителство с консервативната Австрийска народна партия. Заради крайнодесните възгледи на Хайдер и острите му изказвания, възприемани като антисемитски и неонацистки, страните от ЕС ограничават контактите си с австрийското правителство, въпреки че Хайдер подава оставка като лидер на партията. През 2005 г. той създава нова дясна партия - Съюз за бъдещето на Австрия, чувствително смекчава тона и се стреми да демонстрира, че вече е на по-умерени позиции.
Вижте снимки от катастрофата