Възстановяването на акредитацията на двете агенции - в Министерството на финансите и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството е една от тях, съобщи вицепремиерът по усвояването на средствата от европейските фондове Меглена Плугчиева по време на заседанието на тройната коалиция в Банско, съобщи БТА. Тя отрече да са спрени и парите по Оперативна програма „Транспорт”, които възлизат на 1,6 млрд. евро. По повод информацията във в. "Сега" за писмо от Брюксел, с което се съобщава това, министърът беше категорична, че в него не се третира този въпрос. Всички оперативни програми са в процес на оценка на съответствие. По тях България работи с авансови средства, поясни Плугчиева.
Обмисля се възможността да бъде създадена агенция или министерство за централизирано усвояване на средствата от еврофондовете. Възложено е на министрите да направят преглед на проектите по програмите ФАР по финансовия меморандум ФАР 2006 и да бъдат контрактувани проектите до 30 ноември тази година.
По програма ИСПА, по която има прекъсване на плащанията от януари тази година, министрите са поели ангажимент да работят за възстановяване на плащанията, като националните плащания и в момента текат. Проектът "Магистрала "Люлин" не е спрян и фирмата изпълнител ще спази сроковете, заяви Плугчиева. Решено е в 4 месечен срок за да се извършат всички действия, включително и създаване на новата Национална агенция "Пътна инфраструктура". Следващите стъпки са назначаване на мениджър и надзорен съвет на агенцията, отбеляза вицепремиерът.
По програма САПАРД Дирекция "Земеделие" вече е представила очаквания план в Брюксел, заяви Плугчиева. Амбициозната програма за изпълнение на мерките предвижда в съкратени срокове националния ръководител да възстанови плащанията от националния бюджет, а през септември да се стигне до вдигне на забраната върху трите мерки и да се удължи срокът на действие. Над 2, 5 млрд. лв. са влезли по тази програма в българското земеделие и хранителната ни промишленост, каза още министърът.
По оперативните програми коалицията е направила анализ на препоръките на ЕК и на слабите места. Решено е да се създаде работна група, която да се занимае по-прецизно с координацията. Управляващите са решили също така да работят в посока на по-интензивно партньорство с ЕК и привличане на експерти по програмите от ЕК и страните - членки.
Заседанието на коалицията продължава с обсъждането на втория доклад "Правосъдие и вътрешен ред".
>Вижте още снимки от Банско