Преди дни френската телевизия „Франс 2“ излъчи документалния филм „Малките фантоми на България“, посветен на Дома в Медвен, който провокира поредния скандал в Европа, свързан с изоставените деца в България след филма за Могилино.
Жителите на село Медвен разказаха, че социалното заведение се намира на много апетитно за туристически бизнес място - на около 15 км от Котел и 70 км от Сливен, до красива гора и водопад. В същото време самото село се превръща във все по-желана туристическа дестинация с възрожденските си къщи, сред която е и родният дом на автора на “Записки по българските въстания“ Захари Стоянов.
80 000 лева струва декар земя в Медвен. Домът за деца с увреждания е разположен върху 20 дка.
Във филма се отбелязва, че децата живеят при много добри битови условия, но се чувства остър недостиг на квалифициран персонал. Най-потресаващата част от лентата е разказът на гробаря на селото, който описва как кучета разкъсват труп напогребано дете от Дома.
Гробарят на селото Христо Цончев обаче категорично отрече да е виждал как бездомно куче ръфа трупа на умряло дете от дома за деца с умствена изостаналост в селото. Цончев заяви, че когато е разказвал на френските журналисти, е бил пиян и принуден да си измисля. Според разказите на негови съселяни, с тази история той е искал да си отмъсти на ръководството на Дома за уволнението на снаха му, която е била санитарка там.
Жителите на село Медвен разказаха, че куклата на гроба на едно от починалите от Дома деца, е поставена от възпитателка. Тази възпитателка се привързала много към починалото дете и след като забравила да сложи играчката в ковчега, я сложила на гроба. Този момент се интерпретира по съвсем различен начин във филма на френския екип. Хората от Медвен разказват и за това, че сестрите и санитарките често водят децата от Дома в магазина на селото и им купуват лакомства. Директорът на Дома пък ги вози с личната си кола. Кметицата на Медвен Ваня Джелепова показва смъртните актове на всички починали от селото за последните 10 години. От тях 10 са смъртните актове на деца от дома с увреждания.
В този дом днес се отглеждат и възпитават 50 деца от 50 души персонал. 10 от тях имат заповеди за съкращение. И тук един от изводите на филма „Малките фантоми на България“ се оказва верен: България няма нужда от пари в този сектор, а от подготвени кадри, както казват френските журналисти.