Това каза в Авиобаза Граф Игнатиево министърът на отбраната Николай Цонев след срещата си с българския контингент в Афганистан. Министър Цонев и командващият ГЩ на БА ген. Златан Стойков пристигнаха в Пловдив късно снощи, а днес Цонев осъществи демонстративен полет с американски изтребител F16.
Мисията ни в Афганистан е най-тежката и най-отговорна за Българската армия, тя е и най-многобройна, подчерта Цонев. По думите му командването на Силите за сигурност там е дало много висока оценка за професионализма на нашите бойци, за дисциплината и отговорността, с която изпълняват задачите си.
Българските бойци ще получат термовизионни уреди и ще могат да запазят униформите си, съобщи Цонев. Заедно с ГЩ ще се постараем да направим едни добри разчети, за да повишим и доходите на кадровите войници, което ще стане чрез социални мерки, добави министърът. В тази връзка МО предвижда безплатни квартири, детски градини и почивки, ще се обмисля вариант и за увеличаване на командировъчните, които в момента са между 57 и 63 евро на ден.
В операцията на НАТО в Афганистан България участва с около 420 военнослужещи, включени в състава на механизирана рота и механизиран взвод, дислоцирани в Кабул; охранителна рота в Кандахар; три медицински екипа във военните болници в Кабул и в Херат; Провинциален екип в Пол и Кхомри, окръг Баглан, и национален елемент в щабовете на ИСАФ.