Това коментира специалистът по водно спасяване към Областния съвет на БЧК във Варна Лаврентий Силов, цитиран от БТА, по повод зачестилите инциденти в морето през последните дни заради мъртвото вълнение.
"Този термин много се хареса на журналистите, звучи интересно и се употребява където трябва и където не трябва и обърква хората", коментира спецалистът. Според него след 15 август започват есенните вълнения, които продължават до края на септември. По думите му мъртвото течение е не по-малко опасно от ветровата вълна, защото силата на водната маса е голяма.
Съветът на спасителя е при попадане в такава ситуация човек да не се бори с вълнението, защото бързо се уморява и взема неправилни решения. Ако има мъртво течение и човек е попаднал в него, той трябва да се движи с вълнението или косо на него. Попадналият в такава ситуация трябва да се отпусне и да използва мъртвото вълнение.
"Инцидентите при мъртво вълнение могат да се намалят, ако се увеличат спасителите по плажовете, както и ако хората спазват предупрежденията", коментира той.
По думите му плажуващите не се вслушват в предупрежденията на спасителите. Той даде за пример жена, която дори се е оплакала в МВР, че спасителят я е предупреждавал да не влиза в морето при червен флаг.
"Това е ненормално, туристите не си дават сметка, че поставят в риск и живота на спасителите", посочи той.
Според специалиста е крайно време държавата да регламентира спасителната дейност по морето. По думите за решаване на проблема може да се ползва опита на други страни и спасителна служба да е към "Гражданска защита" и МВР, но да остане самостоятелна дейност.
Силов коментира още, че плажната ивица във варненско е наситена със спасители. На централния плаж и буните техният брой е 60 души. В Златни пясъци вече има постове с по двама спасители. Недостигат обаче спасители на плажа "Кабакум", който е много посещаван, както и в курорта "Св.Св.Константин и Елена". На плажа в "Аспарухово" също е необходимо да бъдат разкрити още 1-2 поста, смята той. Неохраняеми са плажовете на юг от Варна - "Фичоза", "Паша дере", "Галата", които също се посещават от много хора.
През тази година курс за спасители са преминали общо 162-ма души, от които 137 са обучени за спасители на басейни, а 25 за море. Много от басейните обаче това лято не са открити или работят без спасители, каза още Силов. Официално са разкрити 75 басейна, а те са около 200. На шест обекта са съставени актове за нарушения при дейността им, допълни той.
От началото на сезона удавените по варненското крайбрежие са шестима, плюс изчезналия 44-годишен поляк, чието тяло още се издирва (Виж линка долу). Той е само един от тримата удавници, които не бяха открити веднага. Тази сутрин морето е изхвърлило трупа на 19-годишен младеж с инициали И. Г. от Добрич край международния детски лагер в Кранево, съобщиха от областната дирекция на МВР. Вчера следобяд той и негов приятел - 18-годишният Д.Н. се къпали в неохраняема зона между Северния плаж в Кранево и курорта "Албена". Самият Д.Н. изпаднал в критична ситуация в морето, но му помогнал спасител от селото. От другото момче обаче нямало и следа. Служители на полицията в черноморския комплекс проверяват обстоятелствата около произшествието.