Според Калдерон Мексико оглави борбата с новата грипна епидемия. Той подчерта, че сега битките се водят в мексиканските болници, където са лекувани потвърдените случаи на заболели.
По последни данни 286 са потвърдените случаи в САЩ на хора, заразени с новия грипен вирус A (H1N1), предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Случаите са в 36 щата. Повечето от заразените карат грипа в по-лека форма в домовете си. Само 35 души са приети за лечение в болници. От американските Центрове за контрол и превенция за заболяванията в Атланта предупредиха, че новият вирус може да се разпространи из всички американски щати. Специалистите от Центровете съобщават за вероятни 700 случаи на болни от новия грип, които са в 44 щата.
Същевременно Мексико обяви, че от четвъртък страната се завръща към нормалния ритъм на живот, предадоха световните агенции. В четвъртък ще бъдат отворени университетите и гимназиите, както и магазините и учрежденията, предаде Асошиейтед прес. Само средните и началните училища ще продължат да са в принудителна ваканция до 11 май.
В Мексико вече има 26 смъртни случая от новия грип и 75 потвърдени нови случая на зараза, уточнява Франс прес. Така общо в страната потвърдените случаи на зараза станаха 776.
Канада съобщи за първи сериозен случай на зараза с новия вирус, предаде Франс прес. Става дума за момиченце от провинция Алберта, което е прието за лечение в болница. В Канада в понеделник бяха потвърдени 41 нови случая на зараза. Така обхванати от разпространението на новия вирус вече са 8 от 10-те канадски провинции. Общият брой на заразените хора достигна 140 души.
Същевременно от университета в Монреал съобщиха, че 23 канадски студенти, техен преподавател, както и трима французи, един нигериец, един германец и един швейцарец са поставени под карантина в хотел в столицата Чанчун на китайската североизточна провинция Цзилин. Нито един от хората в тази група не е имал симптоми на зараза с новия вирус, предадоха световните агенции.
Отава е поискала обяснения от Пекин за тази мярка, наложена на многонационалната група още през уикенда, уточнява Франс прес. Великобритания съобщи за нови 9 случая на зараза с новия вирус. От тях 8 са сред лондончани, а един в Централна Англия. Така броят на потвърдените случаи в страната достигна 27. Двама от новите заразени са прихванали вируса при пътуване в Мексико. 7 са се заразили от него във Великобритания. Иначе в Европа най-много случаи на зараза продължава да има в Испания - общо 57.
Португалия съобщи за първи случай на зараза. В Италия случаите станаха вече 4. За 5-и случай беше потвърдено в Нова Зеландия. В Швейцария 250 войници от казарма във Фрибур бяха поставени под карантина във връзка с новия грип.
Москва разшири обхвата на забраната си за внос на свинско месо и на продукти от свинско месо от Испания, Канада и някои американски щати. В Египет продължава избиването на свинете заради новия вирус.