Това обяви премиерът Сергей Станишев, цитиран от АФП, предаде "Фокус". Новината идва, след като Станишев отвори примерните проекти, сред които дизайни на Заха Хадид, Норман Фостър, Масимилиано Фускал и двама български архитекти.
“Изминаха близо 100 години откакто България изгражда такъв широкомащабен строителен проект”, заяви Станишев.
Българското правителство и Перо ще подпишат договор за проекта на през октомври, а самият комплекс ще бъде разположен на около 6 км от центъра на София - на бул. "Цариградско шосе". Комплексът ще събере на едно място всички министерства и правителствени агенции, които до момента са разпръснати из цялата столица.
Изложба на всичките шест проектни предложения бе открита в Галерията за чуждестранно изкуство от премиера. В нея могат да бъдат видени проектите на шестимата финалисти в конкурса - "Фостър&Партнер" ООД (Великобритания), "Заха Хадид Лимитед" (Германия), "Доминик Перо"(Франция), Обединение "Г-3" (България), "Фуксас Асочати С.Р.Л." ООД (Италия) и Консорциум "Адаис проект" (България).
Доминик Перо е сред най-известните френски архитекти. Неговото студио е основано през 1981 г., един от най-известните проекти на френския архитект е L форма около националната библиотека на Франция, автор е и на Европейския съд в Люксембург и др.
Вижте видео