Събитието бе планувано като протест, който трябваше да започне снощи около 18 часа във вторник, час по-късно обаче положението излезе извън контрол и тълпата нахлу в дома на Филип с камъни и колове и потроши стъклата на къщата.
В този момент се появи с автомобила си зетят на Филип - испанският гражданин Роберто. След като видя какво става, той даде няколко изстрела с пистолета си и опита да прегази разгневените роми с аудито си. Не успя да блъсне никого, а пристигналите няколко полицейски коли препречиха улицата от двете страни. Испанецът, давайки на заден ход, блъсна силно едната полицейска кола и още един автомобил "Сеат". Полицаите го задържаха и го предпазиха от хвърляните по него камъни.
Мъжът бе закаран в шуменската болница с порезни рани от счупените стъкла на колата му. Към 19.30 ч. на място пристигна и групата за бързо реагиране и бе въведен ред. „Положението е овладяно, не мисля че ще има повече ексцесии”, каза началникът на районното управление на МВР Валентин Велев.
34-годишният виновник за погрома Филип Петров е председател на шуменското сдружение "Роми – медникари". Той е в ареста за 72 часа, след като изнасили 12-годишната Сибел. Момичето играело кючек в група, сформирана от Петров. По нейни думи мъжът я отвлякъл в неделя около 20 ч. на улица в ромската махала, като я прилъгал да се качи в колата му с мотива, че иска да види колко е напреднала в танците. Момичето се прибрало в понеделник към 7 часа и разказало, че е изнасилено.
Родителите й веднага подали сигнал в полицията, която арестувала изнасилвача. Сибел била прегледана от лекар, който написал в медицинското, че е установена дефлорация.
Сдружение "Роми – медникари" стана известно в това, че наскоро спечели проект на Държавната агенция за младежта и спорта за почистване на Шуменското плато, както и с организирането на изложба на медни съдове в Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров".