Жената пристигнала в столичната болница “Св. София” на д-р Валентина Мазнейкова и д-р Христо Мазнейков на 4 март заради висока температура.
Заради влошаващи се кръвни показатели без установена причина, дни по-късно там й направили секцио. В следващите дни Запряна продължава да се влошава и е прехвърлена последователно в онкохематологичната болница, в университетската АГ болница “Майчин дом” и във Военномедицинската академия, където умира на 5 април.
Съпругът й Христо Коледаров внесе жалба до главния прокурор и смята, че в “Св. София” е допусната грешка при секциото. “Днес (вчера - бел. ред.) се срещнах с националния консултант по акушерство и гинекология доц. Никола Василев. Той ми предаде доклада си и аз веднага го изпратих на здравния министър д-р Евгений Желев”, съобщи вчера шефът на Регионалния център по здравеопазване - София д-р Красимир Кушев, който ръководи проверката.
Той уточни, че заключенията не са окончателни и се очаква съдебно-медицинската експертиза. Според него тя ще се забави до 6 май, тъй като продължават хистологичните изследвания на проби от всички органи. Правят се и химически изследвания - за отрови, микробиологични и др.
“В становището има интересна хипотеза. Обръща се внимание върху кръвоизливите из цялото тяло, които не могат да се дължат на секцио”, каза д-р Кушев. Той добави, че е наредил още една проверка. В РЦЗ - Благоевград, трябва да изяснят медицинските документи от проследяването на бременността на Запряна в Петрич.
Хипотезата на доц. Василев е свързана с рядка инфекция, свързана със силни кръвоизливи. Такива са хеморагичните трески, пренасяни основно от кърлежи, лептоспироза - пренасяна от плъхове, и други болести. Освен при ухапване от преносителите те се предават и при контакт с кръв или мляко от заразено животно, чрез вдишване на прах, който съдържа микробите, и др. В последните 2 г. това е 3-и случай на родилка след секцио с подобни симптоми, пише “24 часа”. Информацията бе потвърдена от доц. Никола Василев, който като национален консултант давал становища по редките случаи.
“Не вярвам на хипотезата за възможна хеморагична треска! Какъв вирус - тя никога не е била болна! И как с вирус ще роди здраво дете в 9-ия месец?”, коментира съпругът на починалата Запряна Христо Коледаров. "Разполагам с хистологичното изследване на матката, направено в “Майчин дом” - в него има заключения за остатъци от плацентата след секциото, допълни Коледаров. Той каза още, че съпругата му е имала бъбречна инфекция, установена и лекувана в Петрич. Това станало в периода, преди да пристигнат в болницата "Св. София”. Надявам се на обективна проверка, чакам съдебно-медицинската експертиза, каза още Коледаров.
“Мислила съм много за хеморагична треска, за лайшмания също. Изчела съм всичко, свързано с подобно протичане. Дай Боже, да се стигне до диагноза”, коментира д-р Валентина Мазнейкова. Тя също се надява на обективни заключения от проверката.