Министърът и столичният кмет Бойко Борисов направиха днес проверка на място на напредъка на строежа на метрото в отсечката бул. "Патриарх Евтимий" - НДК - бул. "Черни връх". Мутафчиев допълни, че до 2010 г. бул. "Черни връх" ще бъде пуснат за движение, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта.
Това ще стане с четири месеца по-рано от планираното, увери инж. Стоян Братоев - изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД.
"Където държавата може да помогне, го прави", каза Мутафчиев.
Изграждането на тунела ще се извърши по нов австрийски метод със стартова шахта, съобщи ръководителят на проекта инж. Боян Делчев, предаде БГНЕС. На обекта ще работят в зависимост от различните етапи на строеж около 120-150 души. Срокът за окончателно завършване на обекта е 45 месеца, а тунелът ще бъде изграден за около 3 години, добави Делчев. Софиянци ще могат да ползват разширение на метрото след около 3,5 г., когато ще са готви и метростанциите, поасни той.
Общата стойност на проекта е 240 млн. евро, от които 185 млн. се дават от ЕС по ОП “Транспорт“, а изпълнител е обединение “Метро -Трейс“.
Разширението на метрото ще даде възможност от Централна гара до хотел “Хемус“ в кв. “Лозенец“, да се стига за 10 мин., а не както е сега - за 1 час, изтъкна Борисов в своето приветствие към работниците и екипа по изграждането на метрото. В момент на криза е добре, че с този обект се осигуряват работни места и се гарантира решението на транспортния трафик, добави той. Пред журналисти Борисов посочи още, че от "Метрополитен" АД разработват вариант участъкът от втория лъч на метрото да бъде свързан със Студентски град. По думите му още преди 20 години е предвидена възможност метрото от квартал "Люлин" да продължи до Банкя, а при метростанция "Младост 1" - към Бизнес парка. В началото на октомври ще влезе в експлоатация участъкът на метрото от станция "Сердика" до станцията на Националния стадион "Васил Левски". През май ще влезе в експлоатация участъкът от стадиона до станция "Младост 1", съобщи още столичният кмет. Той потвърди, че в началото на октомври т.г. ще бъде открита отсечката “Люлин“-“Младост“.
Вижте снимки от строежа на метрото под "Черни връх"