Марчев е кмет от 17 г. и е избиран винаги с листата на БСП, предаде БГНЕС.
Преди началото на днешната кръгла маса в НДК на опозиционните ДСБ, СДС и ГЕРБ Розен Марчев заяви, че за 17-те години на неговото кметуване социалистите не са "свършили нищо". "Според мен само ГЕРБ ще оправи страната", каза Марчев и подписа освен "заповедта за уволнение на правителството" и заявление за напускане на БСП.
От 6 до 20 септември са събрани 1 053 000 подписа под "заповедта за уволнение на правителството" в кампанията "Аз съм европеец", организирана от партиите ГЕРБ, ДСБ и СДС. Това съобщи председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов при откриването на кръглата маса в НДК, която бе под наслов "Публична и управленска алтернатива за европейска България - 2008", предаде БТА. В София събраните подписи са над 200 хиляди, в Пловдив - над 90 хиляди, в Бургас и в Русе - по над 30 хиляди, допълни Цветанов. 8000 подписа са събрани и през Интернет.
Според Цветанов кампанията отчита успех със заповедта за уволнение на правителството. "След подписката има ново мнозинство – на недоволните българи, които се чувстват европейци”, каза Цветанов, цитиран от "Фокус". Той посочи, че обществото и държавата са различни от тези, преди десет години, затова днес се реагира не със средствата на бита и улицата, а с интелекта. По думите му кампанията е знак към европейските партньори на България. Тези над 1 милион подписа доказват, че правителството продължава месеци след доклада да не предприема нищо срещу корупцията, в която беше обвинено. Вижте участници от кръглата маса на десните партии в НДК