Те ще бъдат настанени в 3-звезден хотел в Несебър, а разноските по престоя им се поемат по програма на Министерството на труда и социалната политика, предаде БНТ.
Летовниците са подбрани от социалните дирекции и ръководствата на домовете по медицински критерий.
От Дома за стари хора в Хасково на морска почивка отпътуваха 25 човека. Най-възрастният е 92-годишният Богдан Траянов. "Всичко имам. Топ съм. Зареден съм. Само години нямам", сподели 92-годишният Траянов.
В групата са и младоженците 77-годишната баба Жела и 85-годишният дядо Паскал."Доволни сме, с много пари не разполагаме, но сме доволни, че ще сме колективно заедно", казаха младоженците.
Тази година за първи път в Дома за стари хора се организира почивка на море. Някои от обитателите му не са виждали морето от десетилетия, затова са много щастливи. "Само бански нямам, но ми казаха, че там има, ще си взема оттам", смее се 77-годишният Богдан Славов. "Много съм мераклия за плажа, пък добре плавам и смятам да поплавам", добавя шеговито той.
100-те пенсионери са подбрани като най-желаещи, някои от тях не са виждали морето от 20-30 години. Критерий за селекцията е бил все пак и те да са със сравнително най-малко заболявания, коментира Вълко Пехливанов, директор на Дом за стари хора-Хасково.
Летовниците са придружавани от медицински лица. Средствата по престоя им в хотела и храната са осигурени от бюджетния излишък.
Общо над 700 души от третата възраст ще атакуват родното ни Черноморие, сочат данните на социалната служба в Бургас. Още 320 пенсионери ще почиват на планина. Всички те са селектирани по причини, че са бедни, живеят под социалния минимум и получават ниски пенсии. Почивката ще продължи десетина дни, като за възрастните са уредени в хотели от три и четири звезди. Те ще се възползват и от пълният храноден. Вчера Масларова обеща на хората от третата възраст и коледни надбавки в размер на 200 лева. Вижте снимки от пенсионерския ентусиазъм за безплатната почивка на море