Млекопроизводители и животновъди от цялата страна се събраха на протест пред сградата на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) в София. Те протестираха срещу спрените европари за земеделие и за субсидиите за качествено мляко в размер на 20 стотинки за литър, които не са получавали от месеци.
Председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Адриян Цаконски заяви, че другото искане на протестиращите е оставката на директора на НВМС Жеко Байчев, който не е регистрирал добитъка на фермерите. По думите на Цаконски Байчев е неправомерно поставен на поста и пречи на работата на стопаните. Той добави, че протестите в цялата страна ще продължат с гражданско неподчинение и блокиране на пътища, докато исканията на фермерите нe бъдат уважени.
Ако министърът на земеделието и продоволствието поиска оставката ми, ще си я подам. Това каза след срещата си с представители на млекопроизводителите директорът на Ветринарно-медицинската служба Жельо Байчев, предаде БГНЕС. Той изтъкна, че не отговаря за спрени европейски пари и определи нападките към него по-скоро като лични, а не свързани с длъжността му, предаде БНТ.
През септември земеделските стопани ще имат възможност да влизат в Информационната система на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) чрез персонален код и парола, съобщи още Жеко Байчев на представители на протестиращите животновъди, предаде БТА. Контролните точки на НВМС са 265 във всички общини на страната и в тях стопаните ще могат сами да актуализират данните за броя животни в стопанството си. Там, където достъпът до интернет е ограничен, земеделските стопани ще подават информацията на хартиен носител до служителите на ветеринарната служба по места. Необходимо е технологично време, за да бъде изграден модул за защита на паролата на всеки фермер, и той сам да отразява движението на животните, е казал Байчев.
Сега Информационната система на НВМС проследява здравословния статус на животните и цялостната диагностика.
Вижте снимки фермерските дарове