Това съобщи френският вестник "Паризиен", цитиран от Ройтерс. 300-метровата кула, най-известната френска забележителност, ще грее в синьо с огромни жълти звезди всяка вечер в продължение на два месеца от 30 юни, вечерта преди Франция да поеме председателството на Евросъюза. За постигане на синия ефект ще бъдат необходими 80 огромни прожектора на земята и още 100, които ще бъдат монтирани на кулата.
Стандартното осветление на Айфеловата кула от новогодишната нощ на 1985 г. е златистожълто. Тя беше осветявана специално по различни случаи като началото на новото хилядолетие, китайската нова година през 2004 г. и световното първенство по ръгби през 2007 г.
Новогодишното мигащо осветление в началото на 2000 г. толкова се хареса на парижани, че беше инсталирано отново през 2003 г. за следващото десетилетие. Светлините на кулата мигат в продължение на десет минути на всеки кръгъл час от смрачаване до 2 ч. през нощта. Синьото осветление в чест на ЕС не е новост - Айфеловата кула посиня и на 9 май 2006 г. по случай деня на Европа, но тогава нямаше кръг от жълти звезди.