Това алармираха бившият председател на съвета на директорите д-р Здравка Богословова, проф. Боян Атанасов и д-р Анна Чорбова, началник родилна зала, предаде БГНЕС.
Шокирани сме от действията на Столичен общински съвет - на 12 юни беше сменен бордът на директорите с единствения аргумент, че мандатът му изтича, заяви д-р Богословова. Според лекарите тази смяна на борда се извършва без мотив, тъй като през последните 10 г. лечебното заведение е извървяло значителен възход и се е превърнало в една от водещите болници в страната.
Богославова посочи, че от 2001 г. са родени 24 600 деца, има нулева майчина смъртност и минимална детска заболеваемост, цитирана от БТА. По информация на д-р Чорбова Шейново е и на печалба от 2001 г. с 1,6 млн. лв.
Богословова изтъкна, че начело на борда е назначен 35-годишният д-р Иван Костов, но не потвърди слуха, че той е бил уволнен от Военно-медицинска академия заради вземане на подкуп. По думите й новият борд е от лица с малък трудов стаж и това няма да е в полза на лечебното заведение. В акушеро-гинекологията е нужен безкраен опит, изтъкна тя, като посочи, че директорът става и председател на контролно-лечебната комисия, която се произнася по най-сложните казуси.
Костов е работил и в „Пирогов“, бил е и съветник на проф. Гайдарски, бившия министър на здравеопазването, стана ясно на пресконференцията. Бившето ръководство на „Шейново“ е изпратило писмо до министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев, тъй като е убедено „ че той не знае какво се върши в болницата.
“Ние настояваме да бъде проведен конкурс за нов директорски борд, заяви д-р Богословова. Борбата за болничното заведение е от 3-4 години, а депутатът Лъчезар Иванов подхвърли наскоро, че съществуват планове за смяна на статута му. Например, то да бъде превърнато в заведение за скъпо платени и високо специализирани услуги, коментира проф. Атанасов. Богословава цитира твърдения, че "Шейново" ще бъде използвана за ин витро оплождания и ВИП-раждания.
Според Бойко Маринков, общински съветник в СОС от БСП, с вота на ГЕРБ и „Атака“, в последно време са извършени промени в 6 общински болници. На въпрос дали кметът Борисов стои зад промените в „Шейново“, имайки предвид личното му предупреждение, че ще сложи свой човек в ръководството, Маринков отговори:“ Ако не е Борисов, то е Лъчезар Иванов“.
Засега не се знае колко от работещите в елитната акушеро-гинекологична болница застават зад искания на бившото ръководство. Според Богословова персоналът сега не смее да застане зад тях, тъй като се страхува от новоназначено ръководство.
Вижте снимки от "апетитната" АГ