Това каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова на национална кръгла маса за новата държавна политика към българите по света. Социологическите изследвания от 2006 г. сочат, че в сравнение с 2001 г. желанието на българите за трудова миграция е намаляло с 50 на сто, а през 2007 г. - със 80 процента, посочи министър Масларова.
На форума социалният министър представи проекта на национална стратегия по миграция и интеграция за периода 2008 - 2015 г. Стратегическа цел на документа е привличането на български граждани и на чужди граждани с български произход за трайно установяване у нас. Друга цел на стратегията е постигане на нова съвременна политика по прием на граждани от трети страни за подпомагане на икономическото състояние на страната.
Стратегията предвижда да се създадат трудови борси в страните с най-големи български диаспори, както и въвеждане на "зелена карта", която дава възможност на граждани от български произход да се установяват трайно у нас и да намират работа.
Мнозинството от българската емиграция, която се създаде през годините в страните от ЕС запази статута си на български граждани, изтъкна още министър Масларова. Имаме около 500 000 български граждани със запазен статут в страните от ЕС. Със запазен статут на български граждани са повечето българи в САЩ, които са около 200 000 души, в Канада - около 45 000, в ЮАР - 20 000 в Австралия - над 20 000.