Около петдесетина млади французи и тибетци, развяващи тибетски знамена в близост до моста, насядаха по улицата и блокираха за около три минути автобуса с олимпийския огън, предаде АФП, цитирана от БТА. Около петнадесет привърженици на "Репортери без граници" с белезници на ръцете зад гърбовете си бяха насядали до "Мелницата на Жавел" и също забавиха придвижването на щафетата с олимпийския огън. Към 13.50 часа в понеделник олимпийският огън отново бе запален и продължи маршрута си по френската столица.
Преминаването на щафетата в друга европейска столица - Лондон, беше определено като фиаско. В. "Таймс" помести карта на местата, където е имало безредици в британската столица. "Въпреки продължилата повече от година подготовка и двете хиляди полицаи, лондонската полиция така и не успя да спре протестиращите", отбелязва вестникът.
В. "Дейли телеграф" научил, че организаторите, включително китайски официални лица, са обмисляли дали да не спрат мероприятието. Това станало само няколко часа след началото му и след като полицията се сблъскала с антикитайски демонстранти, които, както пише вестникът прииждали като вълни. Арестувани са 37 души, най-вече за нарушаване на обществения ред и спокойствие, в деня, който официално бе наречен "ден на хармонията" за празнуване на тазгодишните Олимпийски игри в Пекин, отбелязва "Дейли телеграф". Някои от известните спортисти, включили се в щафетата, замислена като витрина на британския спорт, нарекоха станалото "национален позор", пише "Дейли телеграф", цитиран от БТА.
"Антикитайските протести превърнаха олимпийската щафета в бягане с препятствия" е заглавието на в. "Ню Йорк таймс". Лондон беше четвъртата му спирка на олимпийския огън при световната му обиколка, започнала миналия месец в Гърция. Там протибетски демонстранти прекъснаха за кратко запалването на факела и преминаването му през Атина, припомня изданието. Тибетските организатори казват, че планират протести на всяка спирка на олимпийския огън, който мине през общо 21 държави. Следващите му етапи са Париж и Сан Франциско - единствената спирка в САЩ - в сряда.
Едномесечната щафета ще приключи във Виетнам след три седмици. След това в продължение на шест седмици олимпийският огън ще премине през 46 населени места в Китай.
Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Жак Рох заяви, че е "много загрижен" по повод размириците в Тибет и други международни събития около предстоящите олимпийски игри в Пекин, предадоха осведомителните агенции.
Френските вестници обсъждат варианта за бойкот на церемонията по откриване на Олимпийските игри в Пекин на 8 август от страна на президента Никола Саркози.
Вижте снимки от огъня в Лондон и Париж